INCIDENT U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Istanbulski imam uhapšen u Meki jer je učio dovu za Gazu

Vlasti Saudijske Arabije zabranjuju da se izražava bilo kakva podrška Palestincima koji se svakodnevno ubijaju ili da se javno kritikuje Izrael.

  • Svijet

  • 16. Nov. 2023  

  • 2

Hafiz Mustafa Efe, poznati imam u džamiji Aziz Mahmud Hüdayi u Üsküdaru, Istanbul, tokom obavljanja umre, priveden jod strane policije zbog upotrebe riječi Gaza i Palestina.

Tokom učenja dova i haremu Kabe te snimanja videa u kojem je spominjao riječi Gaza i Palestina, policija je lišila slobode turskog hafiza na 12 sati. Na zahtjev konzulata Republike Turske Efe je pušten na slobodu.

alt

Mustafa Efe je podijelio video na svom nalogu na društvenim mrežama, na kojem se vidi da su mu stavljene lisice na noge. Mustafa Efe je prije nekoliko godina postao poznat po udomljavanju mačaka, posebno zimi, u svojoj džamiji Aziz Mahmud Hüdayı.

Vlasti Saudijske Arabije zabranjuju da se izražava bilo kakva podrška Palestincima koji se svakodnevno ubijaju ili da se javno kritikuje Izrael.

Po pisanju medija u Turskoj, Mustafa Efe je priveden jer je bez dozvole snimao dronom iznad Kabe. Također, već neko vrijeme ne obavlja dužnost imama u nekoj od džamije već se bavi turizmom i organiziranjem putovanja na hadž i umru, za šta je ustvari i snimao video dronom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...