TRIBINA NES-a U ZAVIDOVIĆIMA: Moramo se boriti da ne izgubimo patriotski naboj! (FOTO)

Domaćin je bila Gradska organizacija NES-a Zavidovići, a gosti tribine bili su Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentu BiH, Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa i Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

  • Politika

  • 18. Nov. 2023  18. Nov. 2023

  • 2

Država iznad svega, naziv je tribine koju je sinoć uoči obilježavanja Dana državnosti BiH u Zavidovićima organizirao Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine.

Tribina je održana u Kulturno - sportskom centru, a prisustvovao je veliki broj kako građana Zavidovića, tako i uglednih gostiju. Domaćin je bila Gradska organizacija NES-a Zavidovići, a gosti tribine bili su Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentu BiH, Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa i Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

Gost predavač, prof. Muhasilović kazao je, između ostalog, da kada govorimo o Danu državnosti, da je važno napomenuti da mi 25. novembra obilježavamo obnovu državnosti Bosne i Hercegovine i da mi nismo repa bez korijena.

-Dejtonom je obnovljena državnost BiH. Vrijeme će pokazati da je to tamni period za BiH. Oni koji su branili BiH zarobljeni su tek na četvrtinu teritorije Bosne i Hercegovine i otvoren je put destruktivnim snagama. Vidjeli smo da su nas nasamarili i da su nam iza leđa spremali planove za uništenje BiH i naroda koji je branio BiH. Posljednjih godina pojačali su se ataci na BiH, a kulminirali su nametanjem Izbornog zakona na dan izbora.



Time je prekršeno međunarodno pravo, da je zabranjeno nametanje izbornih zakona na dan, pa ni u godini izbora. Nastavilo se suspenzijom Ustava, a ja ovom prilikom pozdravljam rukovodstvo NES-a što su patriotski izašli iz te priče, žrtvovali fotelje zarad naše časti, zarad 100.000 žrtava koje smo dali za nezavisnu BiH i obnovu države. Vjerujem da će ih historija zabilježiti kao ljude koji su uradili pravu stvar – rekao je prof. Muhasilović.

Ogrešević je kazao da je imati državu zaista velika privilegija i bogatstvo.



-Mi u NES-u smo zagovornici borbenijeg pristupa i garda. Nismo od onih koji će se povlačiti i klimati glavom radi svojih karijernih potreba ili profita. Nakon ovih 30 godina razvoja države, situacija u kojoj se nalazimo tjera nas da napravimo rezime, da vidimo gdje se nalazimo, koliko smo bili uspješni ili neuspješni. Igre oko BiH se nastavljaju. Ovo je iscrpljivanje. Moramo se boriti da ne izgubimo patriotski naboj. Za mene je ta borba i najbitnija. Kako osvijestiti naš narod kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, kako da motiviramo jedni druge da se i dalje borimo za državu.

Problem je što agresivne politike ne dozvoljavaju da razvijamo ovu državu. Mi u NES-u smo sebi dali zadatak da budemo spremni na sve scenarije ako želimo imati državu. Krvarili smo pod embargom, popuštali 27 godina i evo gdje smo došli. Na korak da izgubimo državu. Došlo je vrijeme da shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo i da se snažno borimo da opstanak ove države. Budimo odgovorni, ne budimo kukavice. Lakše je braniti državu u miru, a branit ćemo je ako se okupimo oko pravih vrijednosti. Pozivam vas, bez obzira na iscrpljivanje i nepravdu, da se još odlučnije borimo za BiH – rekao je Ogrešević.

Emrić je istakao da se tribinom željelo ukazati na važnost obilježavanja Dana državnosti BiH.



- Moramo podizati svijest o važnosti obilježavanja ovog datuma. Donositi odluke o vođenju države je najveća odgovornost. Mi u NES-u, kada donosimo važne odluke uvijek se pitamo i ispitujemo javnost jesu li one ispravne i koliko će dobra donijeti državi BiH. Ona je naš nulti prioritet. Naravno, moramo tražiti i partnere, ne možemo sami. Procijenili smo da je bolje biti u opoziciji, nego u poziciji koja ne zna kuda ova država ide. Na državnom nivou u vlasti je SNSD koju predvodi Milorad Dodik, a koji čini sve da oslabi BiH. Čak i ne krije to, pa Dodik slobodno izjavljuje da čeka pravi trenutak da proglasi nezavisnost RS. Zamislite u kakvoj se to opasnoj situaciji nalazi naša država. To je huškačka politika i dizanje tenzije, na koje mi moramo dati odgovor.
Smatramo da Evropsko vijeće treba omogućiti BiH početak pregovora za pristupanje EU. Svi oni znaju političke odnose u BiH i svjesni su da za tako kratko vrijeme ne možemo ispuniti sljedećih osam prioriteta. Do marta je to tehnički neizvodivo. Zbog cijelog političkog konteksta i geopolitičkih odnosa potrebno je omogućiti i BiH da zajedno s Ukrajinom i Moldavijom krene u pregovarački proces, a onda ćemo početi rješavati ove teške političke teme za koje nema konsenzusa - poručio je Emrić.



Domaćin tribine, Samir Šibonjić istakao je da smo mali, ali ponosan narod.

- BiH prolazi kroz period kad naš narod nije imao veće iskušenje, a manje orijentacije. Borba za našu domovinu nema alternativu i otud naziv tribine - Država iznad svega. Imamo ljudi s raznih nivoa vlasti koji negiraju postojanje BiH. Mi moramo reći tim retrogradnim snagama da mi ne damo BiH i da tu nema kalkulacija. Vlast se može mijenjati, država ne može. Rijetko koja zemlja kao BiH ima toliko dugo stabilne granice, a tako nestabilno okruženje. Moramo se probuditi, nastaviti se boriti i davati podršku ljudima koji u određenim, važnim momentima pokažu da su na strani BiH. Niko osim nas neće odbraniti Bosnu i Hercegovinu – istakao je Šibonjić.

Inače, uoči tribine upriličen je svečani prijem u članstvo NES-a grupe mladih ljudi, te njihovo druženje s predsjednikom Ogreševićem i rukovodstvom stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...