KADROVSKO JAČANJE ORUŽANIH SNAGA BiH: Prvi certificirani kontrolor letenja i najbolji polaznik međunarodnog kursa

Pripadnik 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga (ZS) i protivzračne odbrane (PZO) poručnik Armin Adžem nedavno je u Republici Italiji uspješno završio kurs Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i kurs Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i po mjeseca.

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posljednjem je periodu postigla važne korake na polju vojnostručne osposobljenosti deficitarnih kadrova.

Pripadnik 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga (ZS) i protivzračne odbrane (PZO) poručnik Armin Adžem nedavno je u Republici Italiji uspješno završio kurs Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i kurs Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i po mjeseca. Obuka se u potpunosti provodila u skladu s regulativom Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog prostora.

Time je poručnik Adžem postao prvi certificirani kontrolor letenja u sastavu OSBiH sa završenim kursevima koji podrazumijevaju da je nositelj zvanja osposobljen po standardima ICAO-a za pružanje kontrole zračne plovidbe na aerodromu koji posjeduje opremu za instrumentalni prilaz ili instrumentalne procedure odlaska, kao i kontrolu zračnog prostora bez upotrebe radara.

Također, pripadnik 2. helikopterskog skvadrona satnik Semir Tica uspješno je završio Evropsku školu za oficire zrakoplovnih eskadrila (Inter-European Aviation Squadron Officer School), koju je mjesec pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Osnovna tema ovog kursa je timski rad, vođenje i odnosi između vođe i pratitelja.

Polaznici obuke su bili oficiri i podoficiri, pripadnici različitih rodova i jedinica zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja iz Evrope i Afrike. Kurs su završila 43 polaznika iz 19 zemalja, a satnik Semir Tica je dobio priznanje za najboljeg polaznika kursa. Time je Brigada ZS i PZO OSBiH dobila još jednog budućeg komandanta školovanog po visokim NATO standardima, a OS BiH još jednom dokazale da imaju personal koji se može ravnopravno mjeriti s najrazvijenijim vojskama svijeta, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...