DOBIT ĆE PSIHOLOŠKU POMOĆ: Grupa od 29 bh. državljana i njihovih srodnika iz Palestine stigla u centar Salakovac

"Oni su zadovoljni dočekom i svime što smo im pripremili, ali je jasno da su još pod šokom, zbog svega i da im je sad najpotrebniji odmor i sigurno okruženje", podvukao je Kajtaz

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

Pet porodica koje čini 29 državljana BiH i njihovih srodnika, od kojih je 15 djece, koji su izašli iz ratnog sukoba u Gazi je zbrinuto u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, gdje će dobiti i psihološku pomoć zbog proživljenih ratnih trauma, piše Klix.ba.

Glavni sekretar Crvenom križa Grada Mostara Alen Kajtaz kaže da su svi štićenici zdravi, ali da im je svima potreban odmor od puta i onoga što su proživjeli u Palestini koja je izložena ratnoj agresiji.

"Svi znamo da su pobjegli od rata i da im je naša pomoć i podrška potrebna, a to smo pokazali i najbolje što smo mogli. Iako su migranti kamp napustili davno, njih je sve dočekalo čisto i spremno, čak smo u barakama koje su prazne upalili svjetla kako bi im atmosfera bila što je moguće ugodnija", kazao je Kajtaz.

Ističe da imaju osigurano grijanje, tri obroka, sokove, voće i vitamine, čistu posteljinu, peškire, novi veš i čarape, te da su popisali njihove konfekcijske brojeve, kako bi im se kupila nova odjeća i obuća, te upozorava građane koji se pokušavaju organizovati preko društvenih mreža za prikupljanje pomoći da to ne rade bez koordinacije sa nadležnim službama.

"Njima će se kupiti nova odjeća i obuća i sve što budu trebali, nema potrebe da građani čiste ormare i donose im stvari kojih se treba riješiti. Znam da ovdje ljudi imaju veliku empatiju prema njima, jer su i sami prolazili kroz to, ali svi koji žele pomoći to mogu učiniti u koordinaciji sa Crvenim križom i upravom IPC Salakovac", rekao je Kajtaz za naš portal.

Tvrdi da im je osigurana i zdravstvena zaštita, te da trenutno nema niko fizičke zdravstvene probleme, ali će ih sutra posjetiti medicinski tim s obzirom na to da su tokom ratne agresije svi doživjeli određene traume.

"Oni su zadovoljni dočekom i svime što smo im pripremili, ali je jasno da su još pod šokom, zbog svega i da im je sad najpotrebniji odmor i sigurno okruženje", podvukao je naš sagovornik.

Narednih dana se očekuje i posjeta brojnih delegacija, te osiguranje kontinuirane pomoći koja, kako je naglasio, treba biti sistemski organizovana, kako bi bila što adekvatnija.

"Država je stala iza svojih sugrađana, oni su svjesni toga i jako im je važna podrška koju su osjetili. Sada samo treba sistemski osigurati ono što im je potrebno", zaključio je Kajtaz.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...