OTKLONJENE SVE NEDOUMICE: Denis Bećirović i Šemsudin Mehmedović uskoro formiraju stranku; Na čelu će joj biti aktuelni član Predsjedništva BiH!

Vjeruje se da će njihova buduća stranka u programskim dokumentima biti pozicionirana malo desnije od Bećirevićeve prethodne stranke SDP-a BiH

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2023  

  • 10

Stranačka budućnost Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa jedne, i Šemsudina Mehmedovića, dugogodišnjeg člana SDA i nesuđenog kandidata za lidera te stranke, sa druge strane, već mjesecima intrigira domaću političku i medijsku javnost.

Pogotovo je znatiželja porasla nakon stranačkih kongresa SDA i SDP-a BiH: Mehmedović nije želio doći na Kongres na kojem je Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsjednika SDA, dok se Bećirović oglušio o Kongres SDP-a, čime je potvrdio glasine o svom distanciranju od stranke u kojoj i dalje obnaša dužnost potpredsjednika.

Prema povjerljivim informacijama dobro obaviještenih izvora, Šemsudin Mehmedović i Denis Bećirović bi u narednim nedjeljama trebali osnovati novu političku partiju. Informacije o idejno-političkom profilu njihove buduće stranke još su u sferi spekulacija.

Navodno će, kako su ranije najavljivali mediji, u nazivu stranke obavezno stajati prefiks "bosanska". Vjeruje se da će njihova buduća stranka u programskim dokumentima biti pozicionirana malo desnije od Bećirevićeve prethodne stranke SDP-a BiH, odnosno nešto više prema centru u poređenju sa Strankom demokratske akcije.

Ono što je već sada izvjesno, jeste da će predsjednik stranke biti Denis Bećirović.

U ovoj fazi je prerano licitirati za imenima ljudi koji bi se pridružili Bećiroviću i Mehmedoviću, ali neke najave govore da ne treba očekivati neka nova, "nepotrošena" imena. Kao što je pravilo koje je važilo kod svih političkih stranaka formiranih posljednjih godina sve one su se popunjavale nezadovoljnicima iz drugih političkih stranaka.

Kao sada stoje stvari, mnogo više informacija o novoj partiji na ovdašnjoj političkoj pozornici trebalo bi se znati početkom naredne godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...