"DOGOVOR O OSLOBAĐANJU ZAROBLJENIKA DOBRA VIJEST": Olaf Scholz pozvao na dostavu humanitarne pomoći Gazi

Scholz je ponovio stav svoje vlade da "Izrael ima pravo i obavezu da se brani u okviru međunarodnog humanitarnog prava".

  • Evropa

  • 22. Nov. 2023  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu na dostavu humanitarne pomoći velikih razmjera Gazi tokom humanitarne pauze u sukobu između Izraela i Hamasa.

"Dogovor o oslobađanju zarobljenika je dobra vijest. Željeli bismo da se zahvalimo svima koji su uključeni", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u Berlinu.

On je dodao: "I slažemo se da se humanitarne zalihe za narod Gaze moraju značajno poboljšati."

Izraelska vlada i palestinska grupa Hamas postigle su dogovor o humanitarnoj pauzi i razmjeni zarobljenika.

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), 50 Izraelaca koje drži Hamas biće pušteno na slobodu u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Dogovor takođe uključuje četverodnevnu pauzu u borbama i ulazak 300 kamiona s humanitarnom pomoći, uključujući gorivo, u Pojas Gaze.

Sporazum takođe omogućava produženje pauze i potencijalno oslobađanje više žena i djece koje drže obje strane.

Scholz je ponovio stav svoje vlade da "Izrael ima pravo i obavezu da se brani u okviru međunarodnog humanitarnog prava".

Naglasio je da će i Njemačka i Italija nastaviti da podržavaju diplomatske napore za političko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Anadolija.

"Zajedno se zalažemo za rješenje dvije države, koje bi omogućilo Izraelcima i Palestincima da žive u miru", rekao je on.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.532, među kojima je više od 6.000 djece i 4.000 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...