NESLAVNI REKORDERI: U selu sa 226 stanovnika u jednoj godini naplaćene prometne kazne u milionskom iznosu, sve zbog…

Podnesene su brojne prijave za zloupotrebu položaja, ali sve dosad nije bilo rješenja.

  • Auto

  • 24. Nov. 2023  

  • 0

Jedno selo u američkoj saveznoj državi Louisiani odlučilo je cijeli budžet popuniti prometnim kaznama. Odnosno, tako je odlučio načelnik, koji je ujedno i sudac. U Fentonu je jedan čovjek prigrlio sve poluge vlasti, a njegovih 226 stanovnika plaća… Revizije pokazuju da je selo zaradilo 1,3 miliona dolara od prometnih kazni prošle godine.

Podaci Urban Instituta pokazuju da prosječna američka općina dobiva samo 1,7 posto svojih prihoda od kazni i oduzimanja imovine, a Fenton je na 92,5 posto. Kazne su naplaćivane putem tzv. gradonačelnikovog suda, a takav sistem postoji samo u Louisiani i Ohiju. U Fentonu, njegova je primarna funkcija obrada hiljada prometnih kazni koje godišnje napiše nekoliko policajaca. Ovdje je gradonačelnik ujedno i sudac, imenuje tužitelja i, ako vozači traže suđenje, odlučuje o njihovoj krivnji ili nevinosti.

Te kazne pomažu u vođenju grada i isplaćivanju plaća dužnosnika, uključujući i gradonačelnikovu. To je ogroman sukob interesa, toliko da je jedan slučaj došao do Vrhovnog suda još 70-ih, gdje je presudom ograničena moć gradonačelnika. Stručnjaci kažu da se u Fentonu vjerovatno krši odluka Vrhovnog suda.

Kada su ProPublica i WVUE Fox 8 iz New Orleansa zatražili pristup zapisnicima sa suda, snimkama tjelesnih kamera policajaca i sažecima slučajeva, pristup im je onemogućen. Podnesene su brojne prijave za zloupotrebu položaja, ali sve dosad nije bilo rješenja. Američki mediji su se raspisali o ovom slučaju i vjerovatno će to utjecati na promjenu ponašanja gradonačelnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...