"SB" NA PRESS-u GRLIĆ RADMANA I KONAKOVIĆA: “Hrvatska je najangažovaniji advokat BiH na putu prema EU” (FOTO)

Nakon održanog sastanka na konferenciji za medije obratio se i Gordan Grlić Radman.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2023  24. Nov. 2023

  • 5

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je održao satanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, prenosi N1.

Nakon održanog sastanka na konferenciji za medije obratio se i Gordan Grlić Radman.

Na samom početku svog obraćanja istaknuo je značajne reformske rezultate koje BiH postigla po pitanju evropskih integracija.

“Prije svega čestitam na značajnim reformskim rezultatima koji su postignuti na području evropskih integracija. Dolazim sa brojnom delegacijom kako bismo pozdravili politički trud, strpljenje. Sve je to bilo potrebno, kako bi se nešto dobro postignulo. Hrvatskoj je preostala briga za Zapadni Balkan, ali prije svega za BiH. Državom sa kojom dijelimo najdužu granicu”, kazao je.

Između ostalog, istaknuo je kako se i pred Evropskom unijom nalazi puno izazova.

“I pred EU je puno krupnih odluka. Otvaranje pristupnim pregovorima sa potencijalnim članicama su jako bitne odluke.  Hrvatska se iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces da se pristupni pregovori otvore što prije. Također, lidere u BiH želim da ohrabrim da rade na pregovorima. Kada govorimo o reformama to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona. To garantuje stabilnost države, sistema, ali i zalog budućim generacijama. Čvrsti temelji. Temelji za stabilnu i prosperitetnu evropsku BiH. Pored dosadašnje pomoći, veliki broj projekata je iza nas. Predložio sam da ojačamo saradnju i kroz pokretanja rada zajedničke komisije za EU partnerstvo. Time bi se uspostavila dugoročna struktura koja će biti korisna i nakon započinjanja pristupnih pregovora”, kazao je.

Potom je dodao:

“Hrvatska jača svoju ekonomsku snagu i želimo pomoći cijeloj BiH. Politika Hrvatske jeste politika saradnje, partnerstva i želja da se iznađe rješenje. Naša podrška je iskrena, prijateljska i dobronamjerna. Hrvatska je najangažovaniji advokat BiH na putu prema EU”, kazao je Grlić Radman.

Također, prisutnim se obratio i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

“Nisam se mogao ni sjetiti koliko se puta sreli u ovih deset mjeseci. Grlić Radman je jedan od najaktivnih zagovarača naše evropske integracije. Od srca mu se zahvaljujem, jednako kao i Andreju Plenkoviću. Današnji sastanak je bio fokusiran na ponudu na koju imamo od EU, koju nikada do sada nismo imali. Ovo nam je prilika, zapravo zadnji voz za integracije. Postoji plan rasta za Zapadni Balkan. Političari moraju imati razvijenu svijest o važnosti ovog trenutka. Danas pored Radmana imamo i šampionsku ekipu koji su proveli teške adminstratitvne procedure. Zajednička komisija koja radi na unapređenju ovog procesa će nam jako pomoći”, kazao je Konaković.

Također, istaknuo je kako je ovo bio najbolji izvještaj za BiH.

“Ali ne smijemo se zanostiti. Pokazujemo pomake uz sve političke izazove. Postao je i podnošljiv ambijent ove dvije zemlje. BiH ima veliki obim robne razmjene. Desio se veliki skok između 2021. i 2022. godine. Hoću da pošaljem poruku svima da mi drugog puta nemamo. U EU i region ide 93 posto svega što se u BiH proizvodi. Pokušaj zaokreta bi svašta mogao značiti. Zapravo, pukla bih kičma ekonomije BiH. Simpatije prema bilo kome su potpuno dozvoljene, ali ambicije da se udalji od EU idu samo na štetu BiH. Do kraja ove godine, do početka sljedeće formalno otvorimo pregovore. Ne ostavljamo prostor za manipulaciju, stavimo pritisak i na mene i na sve političare”, zaključio je Konaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...