JOE BIDEN ZVONI NA UZBUNU: "Rješenje za izraelski i palestinski narod potrebnije nego ikad..."

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam sedmica, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

  • Evropa

  • 25. Nov. 2023  

  • 1

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je da je rješenje o dvije države za izraelski i palestinski narod "potrebnije nego ikad", dok se Izrael i Hamas pripremaju u subotu na novo puštanje talaca i zatvorenika.

- Dok gledamo u budućnost, moramo okončati krug nasilja na Bliskom istoku, kazao je američki predsjednik u govoru u petak.

- Moramo obnoviti našu odlučnost da slijedimo rješenje o dvije države gdje bi Izraelci i Palestinci mogli jednog dana živjeti jedni pored drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva, kazao je Biden nakon prvog puštanja talaca u petak.

- Dvije države za dva naroda. I to je sada porebnije nego ikad.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 taoca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ.

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam sedmica, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

- Hamas je izveo ovaj teroristički napad jer se najviše od svega boji Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru, dodao je Biden.

Nastaviti putem "terora, nasilja i ubijanja" i rata jednako je dati Hamasu "ono što traže. Mi to ne možemo."

Nova oslobađanja Hamasovih talaca i palestinskih zatvorenika očekuju se u subotu, drugog dana primirja između islamističkog pokreta i Izraela koje nudi krhki predah stanovnicima Gaze nakon sedam sedmica rata.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produženo, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta. Ono predviđa oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

- Sljedećih dana, očekujemo da se desetine talaca vrate svojim obiteljima, istaknuo je Biden.

Katar bi trebao u subotu objaviti koliko će talaca i zatvorenika biti oslobođeno tokom dana.

Izraelske vlasti rekle su da su dobile popis, ali nisu objavile ni njihov broj ni u koliko sati bi se to trebalo dogoditi.

- Ostalo je još oko 215 talaca u Gazi, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman.

- U brojnim slučajevima, ne znamo jesu li oni živi ili mrtvi, kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...