PROFESOR HOLOKAUSTA I GENOCIDA NA UNIVERZITETU STOCKTON U SAD RAZ SEGAL: "Izraelsko ubijanje Gaze udžbenički je primjer genocida"

Segal, intelektualac židovskog porijekla, nije se ustručavao nazvati stvari pravim imenom: "Izraelsko ubijanje Gaze smatram genocidom jer je namjera tako jasno i javno artikulirana, kroz medije na hebrejskom jeziku. Onaj ko prati ove medije bit će šokiran kada vidi i čuje koliko političari, javni radnici, novinari pozivaju da se Gaza potpuno uništi, da se zbriše s lica Zemlje, da pobiju sve Palestince".

  • Svijet

  • 25. Nov. 2023  

  • 1

Raz Segal, profesor Holokausta i genocida na Univerzitetu Stockton u Sjedinjenim Državama, gostovao je kod Owena britanskog novinara Owena Jonesa, a govorili su o ratnim operacijama koje Izrael vodi u Gazi.

Segal, intelektualac židovskog porijekla, nije se ustručavao nazvati stvari pravim imenom, piše Stav.ba.

"Prema UN-ovoj Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, da bi nešto bilo kvalificirano kao genocid moraju postojati dvije stvari:jedno je namjera da se uništi etnička, nacionalna ili religijska grupa kao takva, a drugo je dinamika i količina nasilja koja se provodi prema toj grupi.

Izraelsko ubijanje Gaze smatram genocidom jer je namjera tako jasno i javno artikulirana, kroz medije na hebrejskom jeziku. Onaj ko prati ove medije bit će šokiran kada vidi i čuje koliko političari, javni radnici, novinari pozivaju da se Gaza potpuno uništi, da se zbriše s lica Zemlje, da pobiju sve Palestince.

Ali ovaj su narativ kreirali oni koje međunarodno pravo naziva "autoritetima komandovanja", a to su vođe države Izrael, članovi ratnog kabineta i najviši oficiri izraelske vojske.

Uz očiglednu genocidnu namjeru i stravično svakodnevno ubijanje civila, uništavanje škola i bolnica, nema nikakve dvojbe da je ovo što Izrael radi u Gazi "udžbenički primjer genocida"", između ostalog je rekao Segal.

Segalov intervju kod Jonesa na svom X nalogu podijelio je i legendarni engleski fudbaler Gary Lineker.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...