KAZNE SU RIGOROZNE: Sljedeće godine u Njemačkoj će biti zabranjen jedan tip zimskih guma…

Stoga nikada nisu provedena posebna ispitivanja za karakteristike ovih guma.

  • Auto

  • 26. Nov. 2023  

  • 0

Od oktobru 2024. godine u Njemačkoj u zimskim uvjetima više nećete smjeti voziti s gumama koje imaju samo M+S simbol. Dugo su se gume primjerene zimskim uvjetima mogle prepoznati i po oznaci M+S. Skraćenica je značila blato i snijeg, odnosno Mud and Snow. Premda to naizgled znači da su ove gume pogodne i za zimske uvjete, sada ih se više ne priznaje u zimskim uvjetima.

Čini se da je to zato što simbol nije bio zakonski zaštićen. Stoga nikada nisu provedena posebna ispitivanja za karakteristike ovih guma.

Od 2018. za označavanje zimskih i cjelogodišnjih guma koristi se samo alpski simbol (planina s pahuljom, slika gore). Premda se gume s oznakom M+S već neko vrijeme ne prodaju, i dalje se koriste na velikom broju automobila. Ako guma ima i oznaku M+S i tzv. alpski simbol s vrhom planine može se koristiti. Ko god vozi s gumama koje imaju samo oznaku M+S, riskira kaznu od 60 eura, u slučaju nezgode 120 eura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...