ŠOKANTNO OTKRIĆE NOVINARA: "U Švedskoj je usvojeno 500 djece iz bivše SFRЈ"

"Međutim, nikada niko nije saznao šta se zaista dogodilo sa njihovom djecom", rekao je Lundeberg.

  • Evropa

  • 26. Nov. 2023  

  • 0

Švedski novinar i pisac Patrik Lundberg, koji je istraživao ilegalna usvajanja u Švedskoj, došao je do podataka o 500 djece koja su usvojena sa prostora bivše Јugoslavije.

Lundberg je za Večernje novosti rekao da je problem što se ne zna koliko je njih došlo ilegalnim putem jer se istraživači ne mogu osloniti na dokumentaciju.

"Ispostavilo se da je u mnogim slučajevima falsifikovana", rekao je Lundberg, te dodao da je dobra stvar što je švedska Vlada pokrenula trogodišnju istragu o ilegalnim usvajanjima koja još traje.

Lundberg je naveo da je u vrijeme i poslije rata na prostoru bivše Јugoslavije mnogo žena tvrdilo da su im djeca ukradena, ali da su te tvrdnje odbacivane uz objašnjenje da žene boluju od posttraumatskog sindroma.

"Međutim, nikada niko nije saznao šta se zaista dogodilo sa njihovom djecom", rekao je Lundeberg.

Lundeberg je porijeklom iz Јužne Koreje, a i sam je bio usvojen u Švedskoj, kao i oko 10.000 njegovih sunarodnika.

Za svoje istraživanje prije dvije godine dobio je najvišu švedsku nagradu za istraživačko otkriće godine, Veliku nagradu za novinare.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...