JEDINI MEDIJ POD DODIKOVOM KONTROLOM U FBiH PRED GAŠENJEM: Radnici 11 mjeseci nisu primili platu

Dugovanja iz prethodnog perioda iznose oko 60 hiljada maraka.

  • Društvo

  • 26. Nov. 2023  

  • 1

Suočeni sa teškim uslovima rada, neisplaćenim platama, blokadom računa i zastarjelom tehnikom, Radio Drvaru, nakon 50 godina rada, prijeti gašenje.

Iako već 11 mjeseci nisu primili platu i nemaju osnovne uslove za rad, zaposleni "na jedinom srpskom mediju u Federaciji BiH" koji nema pomoć od kantonalnih vlasti, "ulažu sve napore kako bi se srpski glas i dalje čuo", prenosi RTRS.

Riječi spikera sa radija vijesnik su nade da se srpski glas još uvijek čuje u Livanjskom kantonu. Međutim, posljednja dva zaposlena Radio Drvara, u teškim uslovima rada, drži jedino volja i želja da se glas srpskih Krajišnika i dalje čuje.

Jelena Dešić, urednik, spiker i novinar Radio Drvara, kaže da ovaj medij nastoji da prenese informacije iz ove, ali i susjednih opština – Bosanskog Grahova, Glamoča, Bosanskog Petrovca, ali i iz Republike Srpske, Srbije, zemalja iz regiona i svijeta.

Dugovanja iz prethodnog perioda iznose oko 60 hiljada maraka. Drvarčani smatraju da je neophodno naći rješenja problema jer se tradicija postojanja radija, duga 50 godina, ne smije prekinuti.

Značajna su bila sredstva Republike Srpske i Srbije koja su utrošena u brojne infrastrukturne projekte na području Drvara.

Međutim, posljednje dvije godine opština raspolaže isključivo sredstvima koja se dodjeljuju raspodjelom javnih prihoda sa viših nivoa vlasti FBiH. Načelnica opštine Drvar ističe da ova sredstva nisu dovoljna za funkcionisanje opštine, pa tako ni finansiranje Radija nije u potpunosti moguće.

"U narednom periodu moramo naći rješenje za ove probleme kako bismo zadržali i sačuvali ovaj jedini srpski medij u FBiH, kako bismo našli mogućnost da im kupimo novu opremu da mogu nesmetano da rade, ali i da servisiramo obaveze koje su nastale u prethodnom periodu", rekla je Dušica Runić, načelnica Drvara.

Zbog izostanka pomoći od FBiH, Srbi ovog kraja, pa tako i radnici Radija jedinu nadu vide u RS i Srbiji. U suprotnom, priče vjerodostojnog hroničara vremena Drvara, mogao bi da zaustavi ključ u bravi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...