DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Ispaljeni projektili prema američkom ratnom brodu, pali su…

Eisenhower Carrier Strike Group prešla kroz Hormuški tjesnac, ušavši u Arapski/Perzijski zaljev.

  • Evropa

  • 27. Nov. 2023  

  • 0

Američki CENTCOM potvrđuje da su jutros u 1 sat i 41 minutu po lokalnom vremenu dva balistička projektila ispaljena iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu prema američkom ratnom brodu USS MASON (DDG 87) i M/V CENTRAL PARK. Projektili su pali u Adenski zaljev otprilike deset nautičkih milja od brodova.

"Dana 26. novembra, USS MASON (DDG 87) , sa savezničkim brodovima iz naše koalicijske radne snage za borbu protiv piratstva (TF 151) i pridruženim zrakoplovima odgovorili su na poziv u pomoć s M/V CENTRAL PARK, komercijalnog broda, da su bili pod napadom nepoznatog entiteta. Po dolasku, elementi koalicije zahtijevali su oslobađanje broda. Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se s broda i pokušalo pobjeći svojim malim čamcem. MASON je progonio napadače što je rezultiralo njihovom konačnom predajom. Posada broda CENTRAL PARK trenutno je na sigurnom.

Otprilike u 01:41, 27. novembra po vremenu u Sanai, dva su balistička projektila ispaljena iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu prema općoj lokaciji USS MASON (DDG 87) i M/V CENTRAL PARK. Projektili su pali otprilike u Adenski zaljev deset nautičkih milja od brodova. USS MASON (DDG87), koji je dio Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group, završavao je odgovor na poziv u pomoć M/V-a CENTRAL PARK u vrijeme lansiranja projektila. Nema štete ili prijavljenih ozljeda ni s jednog plovila tokom ovog incidenta. "Sigurnost pomorskog područja ključna je za regionalnu stabilnost", rekao je general Michael Erik Kurilla, zapovjednik USCENTCOM-a. "Nastavit ćemo raditi sa saveznicima i partnerima kako bismo osigurali sigurnost međunarodnih plovnih putova."

USCENTCOM je objavio da je ranije, Eisenhower Carrier Strike Group prešla kroz Hormuški tjesnac, ušavši u Arapski/Perzijski zaljev.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...