BAKIR IZETBEGOVIĆ O SMJENI SUPRUGE SA ČELA KCUS-a: "SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila, niti će"

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti.

  • Politika

  • 28. Nov. 2023  28. Nov. 2023

  • 2

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagovao je na smjenu njegove supruge Sebije Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a te je poručio kako se o ovom potezu oglašava kao predsjednik stranke.

Između ostalog, Izetbegović je rekao kako je nad Sebijom Izetbegović proveden linč.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Nakon skoro dvije godine bjesomučne političko-medijske kampanje, jučer je sa pozicije generalnog direktora KCUS-a smijenjena prof. dr. Sebija Izetbegović.

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti. Oglašavam se kao predsjednik Stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastaviće da to radi. Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to - nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih... Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas, jer dobro znaju šta je istina a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protuzakonita stvar desi. Svi koji su pratili rad prof. Izetbegović i napade na nju koji traju skoro deceniju, svjedoci su dviju istina. Prve, da su jasno, bez ostatka, demantovane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, video-snimci, indeks i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale. I druge, da je prof. Izetbegović dovela u red funkcionisanje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Vraćen je dug od preko 100 miliona KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće ljekarima i medicinskom osoblju... Prof. dr. Izetbegović smijenila je nametnuta Vlada FBiH putem nezakonito imenovanog Upravnog odbora. Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.Potrajaće to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam. A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da - u skladu sa vlastititom savješću - zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Ma ko oni bili. Jer, napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu. SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...