BLIŽI SE IZBOR EUROPSKOG AUTOMOBILA GODINE: Prvi put u finalu i jedno iznenađenje…

Najveća baterija ima neto kapacitet od 82,5 kWh, a domet se kreće od 550 do 700 km, po tvorničkim mjerenjima.

  • Auto

  • 29. Nov. 2023  

  • 0

Poznati su finalisti izbora za Europski automobil godine 2024.

Šest odabranih vozila nudi se u električnoj verziji, a to je čak i jedina vrsta motora dostupna za njih četiri, odnosno ti modeli nisu dostupni s benzincima ili dizelašima, odnosno hibridima.

Po prvi put u ovom izboru, koji se pojavio 1964. godine, automobil kineske marke stigao je do finala. Taj model je BYD Seal. Ostali električni automobili koji će se takmičiti u finalu su Kia EV9, Volvo EX30 i Renault Scénic. Također su u konkurenciji BMW serije 5 i Peugeot 3008, koji imaju električne verzije, uz hibride, benzice i dizelaše. Nova Toyota C-HR, koja nudi izbor između hibrida i plug-in hibrida je posljednji finalist.

BYS Seal je konkurent Teslinom Modelu 3, dostupan je sa stražnjim pogonom (204, 231 i 313 KS) te s pogonom na sve točkove (530 KS). Najveća baterija ima neto kapacitet od 82,5 kWh, a domet se kreće od 550 do 700 km, po tvorničkim mjerenjima. Europski automobil godine bira gremij automobilskih novinara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...