POLICIJA NEMA KOME DA PIŠE KAZNE: Kalifornija ima hrpu problema sa samovozećim autima

Interni dopis šefa policije San Francisca Billa Scotta, koji je dobila Istražna jedinica NBC Bay Area, upućuje policajce da se "ne može izdati kazna za prekršaj u kretanju ako se [autonomnim vozilom] upravlja u načinu rada bez vozača".

  • Auto

  • 29. Nov. 2023  29. Nov. 2023

  • 0

Autonomni odnosno samovozeći automobili pokrenuli su žustru debatu u Kaliforniji nakon što je takav automobil ozlijedio jednog pješaka u San Franciscu, a policija nije imala kome napisati kaznu, prenosi Index.hr.

Naime, prema kalifornijskim zakonima policija može kažnjavati samo osobe za volanom stoga u trenutnom zakonodavstvu nije jasno na koga bi se trebale pisati kazne u slučajevima prometnih nesreća koje su skrivila autonomna vozila.

Gradske ulice trenutno služe kao poligoni za testiranje stotina samovozećih automobila u Kaliforniji, usprkos rastućim zabrinutostima za sigurnost u prometu i sivim zonama koje ograničavaju provođenje zakona. Stoga se postavlja pitanje trebaju li toj saveznoj državi novi zakoni koji bi upravljali ubrzanim širenjem tehnologije.

Dvostruki standardi za samovozeće aute

Za sada su dokumentirani brojni slučajevi u kojima automobili bez vozača prolaze kroz crvena svjetla, blokiraju hitne službe i skreću u građevinske zone, a bilo je i prometnih nesreća. Ali kada automobili bez vozača krše pravila ceste, policija ne može učiniti mnogo, javlja NBC Bay Area. U Kaliforniji se prometne kazne mogu napisati samo ako je u automobilu pravi vozač.

Interni dopis šefa policije San Francisca Billa Scotta, koji je dobila Istražna jedinica NBC Bay Area, upućuje policajce da se "ne može izdati kazna za prekršaj u kretanju ako se [autonomnim vozilom] upravlja u načinu rada bez vozača".

"Tehnologija se brzo razvija, ponekad brže nego što se zakonodavstvo ili propisi mogu prilagoditi promjenama", izjavio je Scott.

Mogu dobiti samo kazne za parkiranje

Dok su autonomna vozila u Kaliforniji dobila kazne za parkiranje, čini se da trenutni zakoni o prometu u državi ostavljaju vozila bez vozača imuna na dobivanje bilo kakve prometne kazne koja proizlazi iz prekršaja u kretanju.

Teksas je zbog toga reformirao prometne zakone 2017. kako bi omogućio naplatu kazni za automobile bez vozača. Ta je država, koja parira Kaliforniji kao još jedan popularni poligon za testiranje autonomnih vozila, promijenila svoje zakone 2017. kako bi se prilagodila novoj tehnologiji.

Prema Teksaškom prometnom kodeksu, vlasnik automobila bez vozača "smatra se operaterom" i može biti kažnjen za kršenje prometnih zakona "bez obzira na to je li osoba fizički prisutna u vozilu".

Cruiseovi robotaksiji uklonjeni s prometnica

Prije tri mjeseca državna su regulatorna tijela dala zeleno svjetlo GM-ovom Cruiseu i Googleovom Waymu da se prošire, dok njihove flote robo-taksija voze putnike po San Franciscu. No Cruise je ubrzo bio prisiljen ukloniti svoja vozila s cesta u Kaliforniji nakon što su regulatori utvrdili da Cruiseova flota bez vozača predstavlja "nerazuman rizik za javnu sigurnost".

Taj je potez došao nakon nesreće od 2. listopada, u kojoj je vozač u San Franciscu udario pješakinju i pobjegao, izbacivši ženu na direktan put vozilu Cruise bez vozača, koje je zatim pregazilo ženu. Nakon što se potpuno zaustavilo, autonomno vozilo se ponovno pokrenulo i pokušalo skrenuti uz rub ceste dok je pješakinja ostala zarobljena ispod automobila, vukući ženu 6 metara.

Kompanija Cruise je pokušala sakriti videodokaz koji je snimljen vlastitim sustavom kamera vozila. Vlasti tvrde da je Cruise izvorno državnim istražiteljima pokazao samo video nesreće do trenutka kada se automobil prvo zaustavio nakon što je pregazio pješaka, izostavljajući ostatak snimke.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...