NE PIŠE MU SE DOBRO: Strani državljanin u Hercegovini optužen za krivično djelo….

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu u cijelosti.

  • Hronika

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je je optužnicu protiv Igora Ferrjana (1963), rođenog u Ljubljani, državljanina Slovenije, nastanjenog u Stocu, kojom ga tereti za produženo krivično djelo poreske utaje.

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu u cijelosti.

Potvrđenom optužnicom Ferjan se tereti da je u vremenskom razdoblju od 9.maja 2011. do 19. aprila 2018. godine, kao poreski obveznik na svoj lični tekući račun primio gotovinske uplate novca u ukupnom iznosu od 4.268.070,29 eura, što po srednjem tečaju iznosi 8.347.619,91 KM.

"Za tako ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti. Ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762 KM. Na taj način je stekao protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istovremeno za naznačeno razdoblje oštetio budžet i vanproračunske fondove u FBiH. Porez na dohodak je trebao prijaviti i platiti u visini od 10 posto od porezne osnovice i to: javni prihod budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona za novčani iznos od 509.121,34 KM i budžet Općine Stolac za novčani iznos od 325.640,66 KM", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je na opisani način optuženi Igor Ferjan za sebe izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 KM.

"Tužilaštvo je u skladu sa zakonom, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od 834.762 KM", saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...