NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Testirani benzinci, dizelaši i električni automobili, a najpouzdaniji su…

Dok se Ford suočava s problemima vezanim uz baterije i punjenje, Rivian muči kvalitet izrade te kontrola klima-uređaja.

  • Auto

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Pitanje svih pitanja, barem kada su vlasnici automobilau pitanje je – koja su vozila pouzdanija, električna ili ona s motorima s unutarnjim sagorijevanjem?! Sada smo dobili zanimljiv odgovor američkog Consumer Reportsa, organizacije koja se bavi zaštitom interesa potrošača. Električna vozila daleko su manje pouzdana od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva vlasnika vozila.

Podaci koje je Consumer Reports prikupio od vlasnika više od 330.000 vozila u rasponu od modelnih godina 2000. do 2024. pokazuju da su električna vozila u prosjeku 79 posto manje pouzdana od benzinaca i dizelaša, unatoč manjem broju pokretnih dijelova i jednostavnijem dizajnu pogona. Plug-in hibridi su još gori kada je riječ o pouzdanosti, s nevjerovatnih 146 posto više problema u usporedbi s tradicionalnim automobilima na benzin ili dizel. Zanimljivo je da su tradicionalna hibridna vozila postigla najbolje rezultate, s 26 posto manje problema u usporedbi s benzincima i dizelašima.

Consumer Reports sugerira da su s novim tehnologijama električna vozila trenutno podložnija kvarovima.

Segment električnih pick-upova najgore je prošao u studiji Consumer Reportsa. Samo su dva vozila u toj kategoriji: Ford F-150 Lightning i Rivian R1T. Dok se Ford suočava s problemima vezanim uz baterije i punjenje, Rivian muči kvalitet izrade te kontrola klima-uređaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...