OVE ZIME OBAVEZNO PRITISNITE OVAJ PREKIDAČ: Često vozači ni ne znaju njegovu pravu funkciju.

Podsjećanje na još nekoliko glavnih koraka koje morate napraviti kada krećete u vožnju u zimskim uvjetima.

  • Auto

  • 01. Dec. 2023  01. Dec. 2023

  • 0

Popriličan je broj dugmadi i prekidača u automobilu koji se rijetko ili nikada ne koriste, a često vozači ni ne znaju njihovu pravu funkciju. Jedan je od takvih prekidač za recirkulaciju zraka koji se nalazi kod komandi klima-uređaja, a ima dvije vrlo važne funkcije.

Uključenjem ili isključenjem ovog prekidača otvara se ili zatvara dotok svježeg zraka. Najbolje je da je dotok zraka u najvećem broju slučajeva omogućen, ali postoje situacije kada se on obavezno mora isključiti. Prije svega, to su situacije kada je došlo do zastoja u tunelima ili javnim garažama. Tada se oko automobila nakupljaju otrovni ispušni plinovi i preporučljivo je zatvoriti im dotok u kabinu vozila. Slično je i u gradskim gužvama, iako je u tom slučaju isključivanje dovoda zraka tek pitanje komfora, a ne sigurnosti vozača i putnika u vozilu.

Međutim, zaboravlja se kako je ovaj prekidač vrlo bitan i u zimskim uvjetima vožnje, odnosno u trenutku kada se želi što prije odmrznuti vjetrobran te kasnije spriječiti njegovo zamagljivanje. I tada taj gumbić mora biti uključen, kako bi automobilom cirkulirao isključivo zrak iz kabine koji je već zagrijan samim sustavom grijanja automobila. 

U nastavku vas podsjećamo na još nekoliko glavnih koraka koje morate napraviti kada krećete u vožnju u zimskim uvjetima kada su temperature ispod nule, odnosno kada pada snijeg.

1. Provjerite jesu li vam isključeni brisači i startajte motor

Pri velikoj hladnoći vrlo je izvjesno da su brisači doslovno zalijepljeni za vjetrobran. Kako se ne bi oštetili, obavezno ih isključite. Uključite grijanje u režimu rada za odmrzavanje stakla te provjerite je li isključena recirkulacija zraka. Uključite i grijač stražnjeg stakla te grijanje sjedala, ako imate tu funkciju.

2. Očistite snijeg s automobila (ako ga ima)

Dobro znamo da je to utrošak vremena i gnjavljenje, ali potrošite tih nekoliko minuta. Nemojte zaboraviti skinuti snijeg s krova, jer ćete u protivnome imati lavinu na vjetrobranu već prilikom prvog kočenja. Također, obavezno očistite masku automobila, odnosno mjesto gdje prema motoru ulazi zrak, jer se nerijetko dogodilo da je čak i na velikoj hladnoći došlo do pregrijavanja motora.

3. Postružite stakla (ali pažljivo)

Dok se automobil grijao iznutra, a vi ste bili zaposleni micanjem snijega, vjerojatno se već počeo topiti led na staklima. Uklonite ga do kraja, ali uvijek koristite plastične strugalice. Ako koristite nešto metalno i oštro, lako može doći do oštećenja stakla. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...