PRIPREME ZA IZBORE: Bošnjaci ujedinjeni u Hrvatskoj

U proteklih osam godina Bošnjaci su bili potpuno izolirani iz političkog života iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u ovoj državi, odmah nakon srpske zajednice.

  • Regija

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj planirani su za 2024. godinu i mogli bi biti presudni za bošnjačku nacionalnu manjinu.

U proteklih osam godina Bošnjaci su bili potpuno izolirani iz političkog života iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u ovoj državi, odmah nakon srpske zajednice.

No sada će Bošnjaci, prvi put u 20 godina, izaći zajedno i podržati jednog kandidata – Armina Hodžića, piše Stav.ba.

Hodžić je kazao kako je konačno u Hrvatskoj formiran patriotski front te je istakao da je od izuzetne važnosti iskoristiti ovaj trenutak, u suprotnom, upozorio je, Bošnjaci u Hrvatskoj će nestati kao politička činjenica i politički faktor. Valja istaći da je do sada Ermina Lekaj Prljaskaj, koja dolazi iz albanskog korpusa, predstavljala Bošnjake u Saboru.

Armin Hodžić kaže da mu je posebno drago što je Bermin Meškić, koji je na proteklim parlamentarnim izborima bio kandidat u XII izbornoj jedinici za predstavnika Bošnjaka, odlučio s njim ujediniti snage.

“Vjerujem da će to polučiti rezultat, da će se Bošnjaci konačno vratiti u Hrvatski sabor, a to najbolje pokazuju i reakcije Ermine Lekaj Prljaskaj, koja je odmah, krajnje ishitreno i nesuvislo, reagirala i pokušala poslati poruku da je nešto učinila za Bošnjake. Naravno da to ni na koji način ne može saprati činjenicu da je od pet nacionalnih manjina koje je trebala zastupati ona zastupala samo pola vlastite, tj. bila je predstavnica samo jednog interesnog lobija unutar vlastite nacionalne manjine. Kako god bilo, naš je fokus na Bošnjacima, želja nam je da u što većem broju izađu na izbore jer ovo više nisu obični izbori, nego referendum o tome želite li da Bošnjak bude u Hrvatskom saboru ili ne. Moja poruka je da svi pokažemo važnost i brojnost Bošnjaka u Republici Hrvatskoj”, kazao je Hodžić za Stav.

Naglasio je i da reakcije s terena pokazuju da su ljudi oduševljeni, da je ovo potez koji se godinama očekivao, te da je osjetan val pozitivne energije koji je prostrujao kroz bošnjačko nacionalno tijelo tako da je sve nabrojano, smatra Hodžić, dokaz da su učinili pravu stvar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...