DODIK, ČOVIĆ, NIKŠIĆ I KRIŠTO PUTUJU PRAZNIH RUKU U BRUXELLES: Od posjete Von der Leyen nije usvojen nijedan reformski zakon!

Iako je Von der Leyen tada jasno potcrtala Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, niti jedan od njih kao ni neki drugi o kojima se razgovara nisu se našli na sjednicama Vijeća ministara BiH. Na čekanju su i Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om...

  • Politika

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 10

Od posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen BiH 1. novembra nije usvojen niti jedan „evropski zakon“ iz 14 prioriteta iz Izvještaja EK o BiH, piše Patrija.

Iako je Von der Leyen tada jasno potcrtala Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, niti jedan od njih kao ni neki drugi o kojima se razgovara nisu se našli na sjednicama Vijeća ministara BiH. Na čekanju su i Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om...

U međuvremenu nije bilo ni sastanka državne koalicije, a nakon posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Borjana Krišto više nema podršku ove stranke jer na sastanku nije bilo kadrova iz Rs.
Dodik je ponovio svoje zahtjeve, a to je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH te Izborni zakon BiH koji je zapravo prvi zahtjev HDZ BiH.

Ove sedmice u PS BiH sastali su se predstavnici stranaka trojke i HDZ BiH, a Dragan Čović je kazao da nije imao kontakt sa SNSD-om. No, najavio je intenzivne razgovora u narednih desetak dana. No, od tada do danas javnost nije upoznata da je bilo sastanaka koalicionih partnera, a vremena je sve manje.

U utorak 5. decembra u Briselu će biti održan drugi Politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija. Iako su iz Delegacije EU u odgovoru Patriji jasno precizirali ko je dobio poziv za učešće na sastanku u Briselu, Milorad Dodik je još prošlog mjeseca otkrio da „ide u Brisel 5. decembra da im sve kaže“.

Kako su pojasnili iz Delegacije EU na prvom Političkom forumu na visokom nivou koji se održao 17.5.2023. godine, politički i institucionalni lideri u Bosni i Hercegovini su se obavezali provesti određen broj ključnih aktivnosti kako bi se krenulo naprijed na putu evropskih integracija. Fokus razgovora je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se složili da se okupe na novom forumu za 6 mjeseci. U međuvremenu je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom pod uslovom da se u dostatnoj mjeri ispune uslovi neophodni za članstvo.

Osim Borjane Krišto kao predsjedavajuće Vijeća ministara BiH ostali pozvani učesnici uključuju Zajednički kolegij Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednike klubova, zamjenike predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, direktora Direkcije za evropske integracije, premijere Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, premijere deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i gradonačelnika Brčko distrikta.

“Očekuje se da će učesnici razgovarati o napretku u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskim koracima najavljenim kad je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status i reformama povezanim sa novim Planom rasta za Zapadni Balkan Evropske unije. Prije samog foruma, održat će se sastanak stranačkih lidera iz Bosne i Hercegovine sa komesarom Várhelyijem”, naveli su iz Delegacije EU.

Konačan broj putnika za Brisel u ovom trenutku je nepoznat, ali da vidimo šta je poznato. Sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 7. decembar, dakle dva dana nakon Brisela. Dnevni red još nije poznat, a nije isključeno da se dnevni red “utvrdi” i u samom Briselu.

Predsjedavajuća Krišto nalazi se na službenom putu u Dubaiju, a male su šanse da se državna koalicija sastane uoči odlaska u Brisel kako bi na sastancima koliko toliko govorili barem približno jednim glasom u ime Bosne i Hercegovine.

Treba podsjetiti da je osam zastupnika državne koalicije iz Rs-a uputilo inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza zbog izjava o “vojnim kampovima i obukama u Rs”.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da SDP stoji iza Vijeća ministara BiH, pa i samog Heleza, te da bi za bilo kakvu odgovornost prvo trebalo utvrditi da li je prekršen zakon.

Odnosi u državnoj koaliciji evidentno su narušeni pa je pitanje kako da u takvoj atmosferi Brisel ozbiljno shvati vlasti u BiH.

Iako se pojedini nadaju da bi Evropsko vijeće koje zasjeda u narednih desetak dana moglo ipak preporučiti otvaranje pregovora sa BiH, teško je očekivati takvu odluku jer bh. vlasti u Brisel idu praznih ruku što se jasno vidi i iz izvještaja sa sjednica Vijeća ministara BiH i oba doma PS BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...