PREMIJER BELGIJE PORUČIO PREDSJEDNIKU IZRAELA: "Zaustavite ubijanje civila"

Privremeno primirje između Izraela i Hamasa, propalo je u petak nakon što posrednici nisu uspjeli produžiti stanku. Izrael i Hamas razmijenili su krivnju za kolaps.

  • Evropa

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

Belgijski premijer Alexander De Croo u subotu je rekao da je razgovarao s izraelskim predsjednikom Isacom Herzogom nakon nastavka borbi u Gazi i rekao mu da više ne može biti ubijanja civila.

Privremeno primirje između Izraela i Hamasa, propalo je u petak nakon što posrednici nisu uspjeli produžiti stanku. Izrael i Hamas razmijenili su krivnju za kolaps.

"Rekao sam svoju zabrinutost zbog činjenice da je nasilje ponovno počelo i ponovno sam ponovio ono što sam rekao na vratima Rafaha: 'nema više ubojstava civila'", rekao je belgijski predstavnik Alexander De Croo novinarima na COP28 UN-ovom summitu o klimi u Dubaiju.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je belgijskog i španskog ambasadora zbog primjedbi njihovih premijera prošle sedmice na graničnom prijelazu Rafah prema Gazi koji je pod kontrolom Egipta.

De Croo je tada rekao da Izrael mora poštivati međunarodno humanitarno pravo, da je uništavanje Gaze neprihvatljivo i da ubijanje civila mora prestati.

Izraelski dužnosnik rekao je u petak da se vojska pridržava međunarodnog prava i da nastoji minimizirati gubitak života civila.

De Croo je u subotu rekao da Izrael ima "pravo eliminirati terorističku prijetnju koja dolazi iz Gaze", ali da treba učiniti sve kako više ne bi stradali civili.

Izraelski ratni avioni gađali su područja Gaze od kraja privremenog primirja, ubivši stotine ljudi, prema zdravstvenim dužnosnicima u obalnom pojasu. Sirene upozorenja na raketnu vatru oglasile su se u subotu u izraelskim zajednicama u blizini Gaze, ali nije bilo izvještaja o ozbiljnoj šteti ili žrtvama.

“Žalosno je što je nasilje ponovno počelo. Nadamo se da će što prije biti moguće osloboditi više talaca. Nadamo se da bi humanitarni pristup mogao biti trajni humanitarni pristup”, rekao je De Croo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...