ZEMLJOTRES MAGNITUDE 7.5 ZATRESAO OTOK MINDANAO: "Tsunami će uskoro pogoditi Filipine i Japan"

Potres je bio na dubini od 63 kilometra, a očekuje se da će tsunami uskoro pogoditi Filipine i Japan, javlja Reuters.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2023  

  • 1

Potres magnitude 7.5 pogodio je otok Mindanao na Filipinima, priopćio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). Potres je bio na dubini od 63 kilometra, a očekuje se da će tsunami uskoro pogoditi Filipine i Japan, javlja Reuters. Geografski institut SAD-a procijenio je da je potres bio magnitude 7.6 i dubine od 32 km, prenosi Index.hr.

Filipinska seizmološka agencija PHIVOLCS rekla je da bi valovi tsunamija mogli pogoditi Filipine do ponoći po lokalnom vremenu (17:00 po hrvatskom vremenu) i mogli bi trajati satima. Japanska televizija NHK rekla je da se očekuje da će valovi tsunamija visoki do jednog metra doći do zapadne obale Japana malo kasnije - do 1:30 ujutro u nedjelju (17:30 po hrvatskom vremenu u subotu).

Filipinska vladina agencija savjetovala je stanovnike istočnih pokrajina Surigao Del Sur i Davao na istočnim obalama Mindanaoa da se odmah evakuiraju na više terene ili presele u unutrašnjost. Pacifički centar za upozoravanje na tsunami priopćio je da očekuje da će valovi tsunamija pogoditi južne Filipine i dijelove Indonezije, Palaua i Malezije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...