IZRAEL KAO PLINSKI IZVOR I ENERGETSKO ČVORIŠTE: Evropska unija podržava izraelske zločine jer ima svoje ekonomske interese

Izrael je 2022. godine izvezao 10 milijardi kubnih metara plina, od čega najveći dio na tržište Evropske unije. Kupovinom izraelskog plina i poticanjem nekoliko energetskih infrastrukturnih projekata između Izraela i Evropske unije, Evropska unija finansijski podržava i legitimizira izraelski aparthejdski režim.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

Država Izrael važan je “plinski igrač”. Njegove rezerve plina resurs su za stjecanje finansijskih prihoda i političke podrške.

Evropska unija kupuje izraelski plin za svoje potrebe i ne želi ga se odreći uprkos onom što Izrael čini u Gazi, piše Gastivists, međunarodno udruženje angažirano u aktivnostima vezanim za razvoj plinskih infrastruktura, klimatske promjene i različite oblike ugnjetavanja, piše Stav.ba.

Cilj nam je podržati grupe koje se bore protiv nove plinske infrastrukture, olakšati protok informacija između nevladinih organizacija i lokalnih grupa, stvoriti veze između različitih grupa širom svijeta i pomoći u izgradnji pokreta koji će zaustaviti plin i dovesti do energetske tranzicije”, neki su od proklamiranih ciljeva ove organizacije.

Evropska unije potpisala je 2022. godine memorandum o razumijevanju s Izraelom i Egiptom. Izraelski plin šalje se preko egipatskih LNG terminala kako bi se zadovoljila evropska potražnja. Izrael je 2022. godine izvezao 10 milijardi kubnih metara plina, od čega najveći dio na tržište Evropske unije, objavilo je ovo udruženje.

Evropska unija uključila je krajem novembra 2023. godine EastMed na svoju listu prioritetnih energetskih projekata.

“EastMed je mega plinovod koji treba startati u izraelskim vodama, preko Kipra i Grčke, za opskrbu Evropske unije, za šta je od Unije već dobio 34 miliona eura.”

Evropska unija uključila je odnedavno i EuroAziju na svoju listu prioritetnih projekata.

alt

“EuroAzija je elektroenergetski interkonektor koji treba povezati izraelsku električnu mrežu s Evropskom unijom, a izraelska mreža povezana je s izraelskim ilegalnim naseljima na palestinskim teritorijama.”

Kupovinom izraelskog plina i poticanjem nekoliko energetskih infrastrukturnih projekata između Izraela i Evropske unije, Evropska unija finansijski podržava i legitimizira izraelski aparthejdski režim.

Gastivists godinama vodi kampanju s aktivistima iz Palestine, Izraela, Kipra, Grčke i Italije kako bi istakli da vađenje plina u izraelskim vodama pojačava tenzije i militarizaciju u regiji istočnog Mediterana u cjelini.

“Zahtijevamo da Evropski parlament zaustavi izgradnju plinovoda EastMed i interkonektor EuroAsia. Put do jednakosti i sigurnosti za sve ide kroz mir, pravdu i reparacije a ne kroz cjevovode”, poruka je ove organizacije, koja na kraju napominje da se plin na obalama Gaze ne eksploatira, jer izraelski režim ne dopušta Palestincima da svoje rezerve plina koriste pod vlastitim uslovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...