SVE SE HOĆE KAD SE MOŽE: Arapima je sajam automobila organizirao Porsche; Marka iz Stuttgarta...

(...) slavila je svoju tradiciju, ali i svima pokazala svoj ugled u tom dijelu svijeta.

  • Auto

  • 03. Dec. 2023  03. Dec. 2023

  • 0

U arapskom svijetu inače nemaju običaj organizacije adventa, ali nešto najsličnije tome organizirao je Porsche.

Naime, kako bi obilježio 75 godina marke i 60 godina od izlaska legendarnog modela 911 u Dubaiju, tačnije dijelu grada poznatom kao Design District, organiziran je velik sajam na kojem je marka iz Stuttgarta slavila svoju tradiciju, ali i svima pokazala svoj ugled u tom kraju svijeta.

Puno se toga događalo na eventu koji je privukao više od 27 hiljada posjetitelja. Tako je prezentirana treća generacija Panamere, zatim novi 718 RS, dok je prvi put u regiji prikazan konceptni model Vision 357 Speedster. Pokazali su i izbor najatraktivnijih modela iz Porscheova muzeja. 

No možda i najveća atrakcija ipak nije bila metalna: bio je to ogromni balon u obliku prve generacije modela 911, koji se proizvodio od 1963. do 1973. godine. Balon dugačak gotovo 20 metara, visok više od 6, a širok preko 8 metara bio je vidljiv s udaljenosti od čak sedam kilometara, a ušao je i u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najveći ikad napravljen "napuhanac" u obliku automobila.

Nije se, naravno, zaboravilo ni na one koji žele kupiti automobil pa je posebno prezentiran odjel Porsche Sonderwunsch, specijaliziran za personalizaciju ovih automobila. Izložen je i jedan od takvih primjeraka, inspiriran prvom generacijom modela 911. Zanimljivo, automobil srebrne boje koji se ističe uskom šasijom, tipičnim "turbo" spojlerom te interijerom u crvenoj boji s uzorkom tartana, inspiriran je modelom 911 Turbo Nr. 1, koji je za svoj 70. rođendan dobila pokojna Louise Piëch, kći osnivača kompanije Ferdinanda Porschea.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...