ERDOGAN PORUČIO: "Netanyahu je ratni zločinac i 'kasapin Gaze', sudit će mu se kao i Miloševiću"

Erdogan je prisustvovao programu otvaranja 39. ministarskog zasjedanja Stalnog odbora Organizacije islamske suradnje za ekonomsku i trgovinsku suradnju (COMCEC) u Kongresnom centru u Istanbulu, a tom prilikom je govorio o izraelskim napadima na Gazu.

  • Svijet

  • 04. Dec. 2023  04. Dec. 2023

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ratni zločinac i “kasapin Gaze” i da će mu sigurno biti suđeno kao što je suđeno i Slobodanu Miloševiću, javlja Anadolija.

Erdogan je prisustvovao programu otvaranja 39. ministarskog zasjedanja Stalnog odbora Organizacije islamske suradnje za ekonomsku i trgovinsku suradnju (COMCEC) u Kongresnom centru u Istanbulu, a tom prilikom je govorio o izraelskim napadima na Gazu.

Podsjetio na brutalnost izraelskih napada na Gazu, te na stradanje velikog broja civila i djece.

“Dvoje od troje ubijenih u Gazi su djeca, žene, bebe. Broj stanovnika Gaze za kojima se traga premašio 6.500”, podsjetio je Erdogan.

Poručio je kako oni koji pokušavaju prikriti smrt tolikih nevinih i čak ih legitimizirati pod izgovorom Hamasa nemaju više pravo bilo šta reći čovječanstvu.

“Gaza je teritorij Palestine, Gaza pripada Palestincima i tako će ostati zauvijek“, podvukao je Erdogan.

Iznio je oštre kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga nazvavši ratnim zločincem i “kasapinom Gaze“.

“‘Kasapin Gaze’ Netanyahu je ratni zločinac, i sigurno će mu kao ‘kasapinu Gaze’ biti suđeno, baš kao što je suđeno i  Miloševiću”, podvukao je Erdogan.

Dalje je naveo kako Izrael nije samo ubica, već i lopov, te poručio kako neće dozvoliti da se pitanje nuklearnog oružja Izraela zaboravi.

Osvrnuvši se i na glasanje u Ujedinjenim nacijama, Erdogan je kazao: “S jedne strane imate 121 zemlju koje žele da prestanu rat i krvoproliće, s druge strane 3-5 zemalja koje daju otvoreni ček napadima Izraela”.

Podvukao je kako puti do mira u regiji ide kroz uspostavljanje Države Palestine.

“Turska je spremna da bude zemlja garant mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine”, rekao je Erdogan.

Upozorio je i na problem islamofobije, za koji je kazao da je širi Zapadom poput epidemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...