FEDERALNI MINISTAR NERIN DIZDAR PRED "FORUM" U BRUXELLESU: "Učinili smo iskorake koji su vidljivi u odnosu..."

(...) na neki raniji period.

  • Politika

  • 04. Dec. 2023  04. Dec. 2023

  • 2

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar izjavio je za Fenu da na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama Bosne i Hercegovine, sutra u Bruxellesu, očekuje razgovore o napretku BiH na putu prema Evropskoj uniji.

"Očekujemo nekakav pozitivan impuls od strane EU, jer smo mi, Bosna i Hercegovina, učinili iskorake koji su vidljivi u odnosu na neki raniji period. I dalje ulažemo napore da se usvoje sva ona zakonska rješenja koja su nužna na evropskom putu, da se usvoje u formama koje zadovoljavaju standarde Evrope i EU", naveo je Dizdar.

Dodao je da od EU zauzvrat očekuju konačno jedan pozitivan odgovor i razumijevanje za složen politički sistem u kojem živimo u BiH.

"Dakle, svi mi ili većina političkih aktera u BiH ima želju i spremnost da vrlo aktivno, pa slobodno ću reći, vrlo agresivno radi na realizaciji svih prioriteta Evropske unije. Ali mi smo omeđeni i ograničeni takvim ustavnim okvirom i različitim interesima koji se ovdje isprepliću, tako da se nadam da će EU u najboljem interesu BiH zapravo iskazati spremnost, podršku, kako bi se u BiH dalje razvijao pozitivan odnos prema EU", kazao je Dizdar.

Nedavno su se na marginama ministarskog sastanka NATO-a sastali predstavnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazili podršku BiH na njenom putu evropskih integracija. Naglasili su političku nužnost otvaranja pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine.

Ministar Dizdar je, upitan da li je preoptimistično očekivati ovakav ishod do kraja godine, odgovorio da ništa nije preoptimistično ukoliko i mi realiziramo dodatni dio reformskih koraka koji stoje pred nama.

"Smatramo da se radi o nečemu realnom. Mi smo zaista uložili napore, usvojili smo čitav set zakona. Zapravo, mi svakako idemo korak po korak ka zadovoljavanju kriterija za pristupanje Evropskoj uniji. Oni su, prije svega, od vitalnog interesa za Bosnu i Hercegovini i za naše građane", zaključio je Dizdar.

Političari iz BiH trebali bi se sutra u Bruxellesu sastati s evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem. Ovaj sastanak održava se uoči summita Evropskog vijeća koje će zasjedati tokom ovog mjeseca. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...