PUTINOV ČOVJEK U SRCU EUROPE: Mađarski premijer Viktor Orban sprema novi težak udarac Ukrajini…

Orban je nastavio održavati odnose s Moskvom čak i kad je EU nametnula cijeli niz sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

  • Evropa

  • 05. Dec. 2023  

  • 2

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je zatražio da se na samitu čelnika Europske unije sljedeće sedmice ne donose odluke o otvaranju pregovora o članstvu Ukrajine dok se zemlja bori s ruskom invazijom.

Orban, koji je nastavio održavati odnose s Moskvom čak i kad je EU nametnula cijeli niz sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, već duže vrijeme izjavljuje da Kijev nije spreman za početak pristupnih pregovora.

Njegov stav u suprotnosti je s onim Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije, koja je preporučila da čelnici Unije daju Kijevu zeleno svjetlo za početak pregovora čim zemlja ispuni određene uvjete.

Odluka kao takva zahtijeva jedinstvenu potporu europskih lidera.

Orban je svoj zahtjev iznio u pismu koje je u ponedjeljak poslao Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća. Također je rekao da samit ne bi trebao odlučivati o budžetskom planu koji uključuje 50 milijardi eura ekonomske pomoći Kijevu.

-S poštovanjem apeliram da ne pozivate Europsko vijeće da odlučuje na ovu temu u decembru jer bi očigledan izostanak konsenzusa neizbježno doveo do neuspjeha. Europsko vijeće mora izbjeći kontraproduktivni scenarij zbog jedinstva, našeg najvažnije vrijednosti, napisao je Orban.

Michelov glasnogovornik odbio je komentirati pismo. No, zemlje članice su dale do znanja da žele raspravljati o ukrajinskom članstvu i prijedlogu budžeta na summitu koji će se održati u Bruxellesu 14. i 15. decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...