SVI SU ODUŠEVLJENI TIM NOVIM PUTOVANJEM: Saab se vraća i proizvodit će se u Švedskoj?

"Ovu smo akviziciju napravili potpuno svjesni da ćemo je morati poduprijeti od razvoja do masovne proizvodnje. Čvrsto vjerujem u vlastitu proizvodnju i da Trollhättan ima osoblje koje može ostvariti naše vizije. Kupnja projekata Pons i Emily označava ključnu prekretnicu u našoj potrazi za inovacijama i održivošću. Oduševljeni smo što smo krenuli na ovo putovanje".

  • Auto

  • 05. Dec. 2023  05. Dec. 2023

  • 0

Zvuči predobro da bi bilo istinito.

Svako ko je imao čast voziti i posjedovati Saabov automobil znat će kako nitko nije ništa slično mogao nuditi. Uvijek svoji, ovi Šveđani su uvijek znali i iznenaditi. Nije bitno što je bilo osnova, Fiat Croma ili Opel Vectra, Saab je na kraju bio Saab. A to ih je, kao što je poznato, na koncu koštalo glave. 

Od gašenja kompanije bilo je niz priča o povratku, a ako premotamo nekoliko godina unaprijed, dolazimo do Emily GT, automobila pod kojim je duhovni nasljednik Saaba, tvrtka NEVS (National Electric Vehicle Sweden), trebao procvjetati. 

Napravljeno je nekoliko primjeraka, a oni koji su ga isprobali ostali su više no ugodno iznenađeni. Sukladno najavama iz ljeta o povratku Saaba sada su se pojavile neke nove informacije. U aprilu je prikazan prototip modela Emily GT, a krajem jula kineski vlasnik je stavio tvrtku u tzv. hibernaciju. 

Sada je prvi čovjek tvrtke EV Electra Jihad Mohammad objavio kako je otkupio projekt, i to na eCarWxpo održanom u Göteborgu. Akvizicija uključuje i autonomno vozilo PONS koje je NEVS ranije razvio. 

"Opet ćemo imati automobile koji će dolaziti iz Trollhättana", rekao je Mohammad. "Ovu smo akviziciju napravili potpuno svjesni da ćemo je morati poduprijeti od razvoja do masovne proizvodnje. Čvrsto vjerujem u vlastitu proizvodnju i da Trollhättan ima osoblje koje može ostvariti naše vizije. Kupnja projekata Pons i Emily označava ključnu prekretnicu u našoj potrazi za inovacijama i održivošću. Oduševljeni smo što smo krenuli na ovo putovanje."

Podsjetimo, Emily GT je zamišljen kao najozbiljniji rival električnim krstaricama kalibra Tesle Model S. Predviđena je ugradnja baterija kapaciteta 105, odnosno čak 140 kWh. Model pokreću četiri elektromotora sinergijskog učinka od gotovo 500 KS. 

Financijski detalji o ovoj transakciji nisu poznati, kao ni tačan rok kad bi Emily GT trebao stići na tržište. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...