STRAVA U KINI: Predsjednik Xi Jinping optužen za pokretanje "Staljinove" čistke nakon nestanka stotina zvaničnika…

Nekoliko bivših Xijevih pomoćnika umrlo je u pritvoru od nespecificirane bolesti, prema izvještajima državnih medija.

  • Svijet

  • 07. Dec. 2023  

  • 1

Kineski predsjednik Xi Jinping optužen je za pokretanje "Staljinove" čistke nakon nestanka stotina zvaničnika. Politico tvrdi da je bivši ministar vanjskih poslova Qin Gang "mučen do smrti" nakon neobjašnjive smjene.

Druge žrtve visokog profila, uključujući bivšeg ministra odbrane Li Shangfua, također su nestale mjesecima, a nekoliko ih je navodno umrlo. Tvrdi se da je Qin umro, bilo od samoubistva ili mučenja, krajem jula u vojnoj bolnici u Pekingu u kojoj se liječe kineski najviši čelnici.

Prema iskazima nekoliko osoba s pristupom najvišim dužnosnicima, kako javlja Politico, pravi razlog Qinova naglog nestanka bila je njegova upletenost u ozbiljniji skandal. Uključeni su bili ministar odbrane i generali koji su zapovijedali kineskim "raketnim snagama", koje nadziru program nuklearnog oružja u zemlji.

Glavni zapovjednik raketnih snaga Li Yuchao također je nestao zajedno sa svojim zamjenikom Liu Guangbinom i bivšim zamjenikom Zhangom Zhenzhongom. Nadalje, privedeno je nekoliko drugih viših dužnosnika i bivših oficira.

Nekoliko bivših Xijevih pomoćnika umrlo je u pritvoru od nespecificirane bolesti, prema izvještajima državnih medija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...