IZRAELSKA VOJSKA O UBISTVU NOVINARA REUTERSA BEZ IMALO KAJANJA: To je aktivna borbena zona

Bez direktnog spominjanja smrti novinara Isama Abdallaha, u saopštenju vojske navodi se da su libanski borci Hezbollaha u to vrijeme izvodili prekogranični napad i da su izraelske snage otvorile vatru kako bi spriječile navodnu oružanu infiltraciju, navodi Reuters.

  • Svijet

  • 08. Dec. 2023  

  • 0

Izraelska vojska je, odgovarajući na Reutersovu istragu koja je utvrdila da su njene snage ubile novinara ove agencije u južnom Libanu 13. oktobra, navela da se incident dogodio u aktivnoj borbenoj zoni i da se slučaj istražuje.

Bez direktnog spominjanja smrti novinara Isama Abdallaha, u saopštenju vojske navodi se da su libanski borci Hezbollaha u to vrijeme izvodili prekogranični napad i da su izraelske snage otvorile vatru kako bi spriječile navodnu oružanu infiltraciju, navodi Reuters.

Reutersov specijalni izvještaj objavljen u četvrtak pokazuje da je posada izraelskog tenkova ubila Abdallaha i ranila šest novinara ispalivši dvije granate u brzom nizu iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje.

Izraelsko saopštenje u petak navodi da su 13. oktobra militanti Hezbollaha koji podržava Iran pokrenuli napad na više ciljeva unutar izraelske teritorije duž libanske granice.

“Jedan incident uključivao je ispaljivanje protutenkovske rakete, koja je pogodila graničnu ogradu u blizini sela Hanita. Nakon lansiranja protutenkovske rakete, pojavila se zabrinutost zbog potencijalne infiltracije terorista na teritoriju Izraela“, navedeno je u saopštenju IDF-a.

“Kao odgovor, ID je upotrijebio artiljerijsku i tenkovsku vatru da spriječi infiltraciju. IDF je svjestan tvrdnje da su ubijeni novinari koji su se nalazili u tom području. Ovo područje je aktivna borbena zona, gdje se odvija aktivna vatra i biti u ovoj zoni je opasno. Incident je trenutno na razmatranju“, navodi se.

U napadima je ubijen Abdallah, 37, i teško ranjena fotografkinja agencije France-Presse (AFP) Christina Asi, 28, nešto više od jednog kilometra od izraelske granice u blizini libanskog sela Alma al-Chaab.

Amnesty International je u četvrtak saopćio da su izraelski napadi vjerovatno bili direktan napad na civile i da se moraju istražiti kao ratni zločin.

U odvojenom izvještaju Human Rights Watch (HRW) je naveo da su dva izraelska napada bila “očigledno namjerni napadi na civile, a time i ratni zločini” i da se odgovorni moraju pozvati na odgovornost.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...