KUNEM VAM SE, ADVENTA MI DEDINOG: Ako je njen zagrebački kolega Tomašević identificirao ubice obitelji Zec, zašto to Karićka nije učinila na spomeniku na Kazanima? (FOTO)

Teško je reći koliko je zagrebačko-adventsko iskustvo utjecalo na gradonačelnicu Karić (prosvijetlilo je!), tek ona se ove godina vidno emancipirala i postala manje rigidna u odnosu na period od prije dvije godine. Podsjetimo, ona je tada, na zgražavanje i podsmijeh javnosti, sarajevskim katolicima uz skromnu Božićnu jelku ispred Vijećnice umjesto Božića  čestitala "bolji i ljepši kalendar"?!

  • Politika

  • 08. Dec. 2023  08. Dec. 2023

  • 8

Benjamina Karić , gradonačelnica Sarajeva, prije nekoliko dana posjetila je Zagreb i zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem otvorila Advent i zapalila prvu adventsku svijeću u glavnom gradu Hrvatske.

Kako je rekla, bila je to "odlična prilika da učvrstimo prijateljstvo Sarajeva i Zagreba i unaprijedimo suradnju na razmjeni iskustava i međusobnoj podršci" .

Teško je reći koliko je zagrebačko-adventsko iskustvo utjecalo na gradonačelnicu Karić (prosvijetlilo je!), tek se ona ove godine vidno emancipirala i postala manje kruta u odnosu na razdoblje od prije dvije godine. Podsjetimo, ona je tada, na zgražavanje i podsmijeh javnosti, sarajevskim katolicima uz skromnu Božićnu jelku ispred Vijećnice umjesto Božića čestitala "bolji i ljepši kalendar" ?!

ZLOČIN NAD OBITELJI ZEC

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević jučer je na Sljemenu otvorio spomen-ploču u znak sjećanja na svirepo ubistvo srpske obitelji Zec , maloljetne Aleksandre i njezinih roditelja, majke  Marije i oca Mihajla . Kobnog 7. decembra 1991. godine dvanaestogodišnja Aleksandra i njena majka likvidirane su na Sljemenu, dok je Mihajlo ubijen na kućnom pragu. Ubice su bili pripadnici zločinačke policijske postrojbe pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa .

Spomen-ploča u Zagrebu na kojoj sve jasno piše

Nakon više od 30 godina koliko su trajale opstrukcije svih vlasti, Grad Zagreb u suradnji sa Srpskim građanskim vijećem, napokon je uspio postaviti spomen-ploču žrtvama toga strašnog zločina. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je na otvaranju spomen-ploče rekao: "Kao što svi znamo, ubojice koje su počinile strašan zločin, iako su ga priznali, nikada za to nisu odgovarali...Spomen ploča nas upozorava kakav se strašan zločin ovdje dogodio da se više nikome ne bi ponovio" .

Na spomen-ploči ubijenim članovima obitelji Zec piše da su „na ovom mjestu u noći sa 7. na 8. 12. 1991. godine ubijena dvanaestogodišnja Aleksandra Zec i njezina majka Marija Zec... “. Za obitelj Zec, napisano je da "su bili naši sugrađani srpske nacionalnosti" .

Na spomen-ploči su navedeni i odgovorni za ovaj zločin.

"Ubojice Aleksandre, Mihajla i Marije Zec bili su pripadnici pričuvne postojbe MUP-a" .

Za razliku od gradonačelnika Zagreba Tomaševića koji su se u procesu podizanja spomen-ploče konzultirali sa Srpskim građanskim vijećem, njegova sarajevska kolegica Benjamina Karić nije se konzultirala ni s kim prilkom postavljanja spomen-ploče građanima Sarajeva, većinom srpske nacionalnosti, na lokaciji Kazani.

FOKUS FIKUŠA

"Moj fokus od početka jesu nevino ubijene žrtve. I kada smo razmišljali o tekstu fokus nije bio na tome koji je počeo zločin, fokus je bio na tome da se sjetimo naših nevino ubijenih sugrađana", rekla je nedavno Benjamina Karić, objašnjavajući zašto na spomen -ploči ne piše da su zločin počinili pripadnici Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine. Pritom je upitala zašto gradonačelnik Prijedora ne radi na izgradnji spomenika „za ubijenu prijedorsku djecu“.

Zašto se Benjamina Karić upoređuje s onim najgorim, besprizornim gradonačelnikom Prijedora, a ne s Tomislavom Tomaševićem kolegom iz Zagreba?! Zar nije tijekom posjeta glavnom gradu Hrvatske rekla da će „razmjenivati ​​​​iskustva i međusobnu suradnju“ s kolegom Tomaševićem? Ako je on mogao na spomen-ploči navesti policijsku formaciju kojoj su pripadale ubice obitelji Zec, zašto je Benjaminu Kariću problem identificirati ubice višestruko brojnijih. žrtava srpske nacionalnosti u Sarajevu pobijenih od vojnika Mušana Topalovića Cace ?!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...