PREDSJEDNIK PALESTINE MAHMUD ABBAS U OČAJU: "Gaza je uništena, i SAD su jednako odgovorne"

Abas je rekao da se PA pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom, od sporazuma iz Osla 1993. do drugih, ali da je Izrael prekršio svoja obećanja o okončanju okupacije.

  • Svijet

  • 08. Dec. 2023  08. Dec. 2023

  • 0

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je danas da je međunarodna mirovna konferencija nužna za kraj rata u Gazi i pronalazak trajnog političkog rješenja koje bi dovelo do uspostave palestinske države.

U intervjuu za Reuters iz ureda u Ramali 87-godišnji Abbas rekao je da je sukob Izraela i Palestinaca općenito dostigao alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i garancije svjetskih sila.

"Ja sam za miran otpor. Ja sam za pregovore temeljene na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja pod zaštitom svjetskih sila za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu", rekao je.

Abbas je rekao da bi na temelju obavezujućeg međunarodnog sporazuma oživio oslabljenu Palestinsku samoupravu (PA), proveo dugo očekivane reforme i održao predsjedničke i parlamentarne izbore. Abas je rekao da se PA pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom, od sporazuma iz Osla 1993. do drugih, ali da je Izrael prekršio svoja obećanja o okončanju okupacije.

"Ko god pobijedi – pobijedi, ovo će biti demokratski izbori", rekao je na pitanje bi li riskirao održavanje izbora s obzirom na mogućnost da bi Hamas mogao pobijediti kao i 2006. godine.

Abbas je rekao da je planirao održati izbore u aprilu 2021., ali mu je izaslanik Evropske unije rekao da se Izrael protivi glasanju u istočnom Jerusalemu, zbog čega je bio prisiljen otkazati izbore.

Abbas nije iznio konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojem se razgovaralo s američkim zvaničnicima. Prema tom planu PA bi preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze, domom za 2.3 miliona ljudi.

"Gaza danas nije Gaza kakvu poznajete. Gaza je uništena. Njene bolnice, škole, infrastruktura, zgrade, ceste i džamije su uništene. Ništa nije ostalo. Kad se vratimo, trebat će nam resursi, Gazi je potrebna obnova", rekao je Abbas i prozvao SAD da snosi odgovornost za ono što se događa u enklavi.

To je jedina sila koja je kadra narediti Izraelu da zaustavi rat i ispuni svoje obveze, ali nažalost to ne čini. Amerika je saučesnik Izraela", rekao je Abbas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...