ZBOG BOMBARDIRANJA CIVILA U GAZI: Jevrejska organizacija J Street mogla bi povući svoju podršku Izraelu

Grupa je rekla da će pozvati Bidenovu administraciju da "promijeni kurs" ako Netanyahu "ne uspije promijeniti prirodu vojne kampanje".

  • Svijet

  • 10. Dec. 2023  

  • 0

Sve je više progresivnih i liberalnih jevrejskih organizacija u svijetu koje iskazuju svoje neslaganje sa načinom na koji Izrael vodi rat u Gazi i pridružuju se propalestinskim protestima.

Tako je J Street, liberalna grupa sa sjedištem u SAD-u koja se zalaže za prava Židova, rekla da razmatra povlačenje "organizacijske podrške" izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

“Ako uskoro ne vidimo dokaze da izraelska vlada čini značajne promjene u svom vođenju rata i svojim stavovima o poslijeratnim aranžmanima, tada J Street više neće moći pružati našu organizacijsku podršku za trenutnu vojnu kampanju”, navodi ova grupa u saopćenju.

Ponavljajući podršku pravu Izraela da odgovori na Hamasov napad 7. oktobra, grupa je rekla da je "strateški i moralno neprihvatljivo" da se izraelske trupe upuštaju u "bombardiranje velikih razmjera", uključujući i područja koja su trebala biti sigurna za civile, kao i da izraelska vlada zaustavlja pomoć Gazi. Primijetili su porast nivoa bolesti, gladi i smrti u opkoljenoj enklavi.

Grupa je rekla da će pozvati Bidenovu administraciju da "promijeni kurs" ako Netanyahu "ne uspije promijeniti prirodu vojne kampanje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...