SINDIKATI SU SE IZBORILI: U Lamborghiniju će se raditi dan manje, a zarađivat će se više; Bonusi su...

(...) povećani 50 posto, a u decembru će primiti dodatni bonus od 1000 eura.

  • Auto

  • 12. Dec. 2023  12. Dec. 2023

  • 0

U Lamborghiniju je lijepo raditi, a upravo je postalo još i bolje. Osim što imaju odlične uslove rada, više nego pristojna primanja i brojne beneficije, sada su dobili još jednu pogodnost o kakvoj radnici u većini država mogu samo sanjati.

Osim što imaju priliku sklapati jedne od najatraktivnijih automobila na svijetu, radnici tvornice u Sant'Agati imaju četverodnevnu radnju sedmicu, prenosi Index.hr. 

Tehnički gledano, radnici Lamborghinija koji rade u dvije smjene izmjenjivat će radnu sedmicu od četiri i pet dana, ali rezultat je da će svake godine raditi 22 dana manje, piše Reuters. Još bolji uslovi vrijede za radnike koji rade u tri smjene. Oni s noćnim smjenama će na svaku "normalnu" radnu sedmicu imati dvije sedmice s danom manje, a godišnje će raditi 31 dan manje. 

I svi će pritom zarađivati više. Bonusi su povećani 50 posto, a u decembru će primiti dodatni bonus od 1000 eura. Sve to dolazi kao posljedica pregovora sindikata i poslodavaca, koji su ovaj sporazum prozvali historijskim.

Ovo je prvi slučaj da će radnici u autoindustriji raditi manje i za to dobiti veću platu. 

Podrška kraćim radnim sedmicama porasla je posljednjih godina, a studije provedene u drugim europskim zemljama pokazale su da su radnici koji su dobili više slobodnog vremena bili produktivniji tokom radnog vremena, imali su tendenciju da duže ostaju na poslu i bila je manja vjerovatnost da će koristiti bolovanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...