DODIK "ZABRINUT" ZA OPSTANAK EU: "Evropa je puna problema, izgleda kao Savezno izvršno vijeće pred raspad Jugoslavije!"

"BiH treba da oslobode kolonijalnog statusa, Schmidta i stranaca u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci. 

  • Politika

  • 14. Dec. 2023  

  • 8

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Evropa treba da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Christiana Schmidta i stranaca u Ustavnom sudu BiH, što je zahtjev koji već godinama unazad iznose Dodikov SNSD i Čovićev HDZ. 

Dodik je istakao da u EU nema jedinstva i da Evropu ne čekaju svijetli dani, što će se odraziti i na zemlje Balkana, o čemu će biti riječi na Samitu EU koji se održava u Bruxellesu. 

"Ako donesu odluku da BiH dobije pregovarački status, onda je to politička odluka. To će uraditi ako taj status daju Ukrajini i Moldaviji. BiH treba da oslobode kolonijalnog statusa, Schmidta i stranaca u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci. 

On smatra da se u Briselu održava veoma težak samit koji će pokazati u kakvom je stanju EU, dodajući da nema jedinstva o ključnim pitanjima. 

"Evropa je puna problema i to sam vidio nedavno kada sam boravio u Bruxellesu. Sjetio sam se ulazaka u Savezno izvršno vijeće bivše Jugoslavije pred sam raspad te zemlje. Ne mora to ništa značiti, ali vidim da u Evropi ne postoji konsenzus o svim pitanjima", rekao je Dodik.  

On kaže da je promašena i politika EU prema sukobu u Ukrajini i da će SAD pokušati da svale teret sukoba na Brisel. 

"Očekuju da EU njima da 60 milijardi, koliko je sada na stolu. Zamislite da su za zemlje Balkana za četiri godine predvidjeli šest milijardi. To govori u kakvom smo odnosu. Evropa je vodila pogrešnu politiku i izgubila je liderstvo. Promašila je politiku oko rata i potcijenila Rusiju. Sve što su mogli da promaše, promašili su. Rusija i Putin su se pokazali moćnim i stabilnim, i to sada ni oni ne spore u svojim izvještajima", istakao je Dodik. 

Kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, Dodik je rekao da to ništa ne znači i ne prejudicira, podsjetivši na status Turske koja je prije nekoliko decenija započela proces pristupanja, te da to budi sumnju u iskrenost cjelokupnog postupka. 

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...