JASMIN ŠALJIĆ OBJAŠNJAVA NABAVKU: "Prvo čizme pa onda body kamere za našu policiju"

On kaže kako je posebna tema kako će to utjecati na rad policajaca koji su ionako opterećeni stalnim unutrašnjim kontrolama, davanjem izjava za sve i svašta.

  • Politika

  • 16. Dec. 2023  

  • 0

Iz MUP-a Kantona Sarajevo najavili su da će policajci na dužnosti u narednoj godini nositi tzv. body kamere, te da će za tu namjenu biti izdvojeno skoro 500.000 KM uz obrazloženje da ove kamere omogućavaju snimanje audio i video zapisa koji će pružati jasan dokaz u nepredviđenim situacijama. Na ovu informaciju reagirao je kantonalni zastupnik Jasmin Šaljić (SBiH) koji pita da li su kamere prioritet u odnosu na obuću, u ovom slučaju zimske čizme.

"Ili u odnosu na novu uniformu zimsku i ljetnu, nabavku specijaliziranih vozila, nabavku ispravnih pancirnih prsluka, raspisivanje konkursa za prijem u službu. Poznato je da nam u Kantonu Sarajevo nedostaje oko 700 policajaca. Što se tiče obuće-čizama svaki građanin može uočiti taj nedostak ako pažljivo pogleda da policijska patrola koju obično čine dva policajca nose različite čizme. To je zato što ih najčešće sami nabavljaju odnosno kupuju jer ovaj problem je izražen posljednih nekoliko godina.

Gospodo iz MUP-a Kantona Sarajevo prvo čizme i sve ono što nedostaje policajcima pa onda kamere. A najbolja opcija bi bila da nabavite gore navedene prioritete pod hitno, uporedo stavite kamere ovim što krše zakon, što gaze građane divljaju gradom ili da stavite kamere ovim što kradu auta ili ovim plaćenim ubicama iz Švedske i susjednih država što se ubijaju po narudžbi jer su napravili baze u našem gradu. Njima trebate staviti kamere", navodi Šaljić.

On kaže kako je posebna tema kako će to utjecati na rad policajaca koji su ionako opterećeni stalnim unutrašnjim kontrolama, davanjem izjava za sve i svašta.

"I je li iko uopšte anketirao radnike policije i pitao ih za mišljenje u vezi ove nabavke. I oni policajci koji ulijevaju građanima osjećaj da su zaštićeni radi kamera bit će sputani, odvlačit će im pažnju poštivanje procedure kako alkotestirati pijanog ili drogiranog vozača ili kako završiti intervenciju prilikom narušavanja javnog reda i mira tučom ili naročito drskim ponašanjem itd. Kao bivši pripadnik MUP-a ne mislim da će tzv. body kamere pomoći na bilo koji način, mislim da će upravo biti suprotno iz više razloga. Osnovni razlog je to da smo mi kao država daleko od evropskih uređenih država i tamošnjih sistema i poštivanja svoje policije", zaključio je Šaljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...