CESID UPOZORAVA NA NEPRAVILNOSTI NA VIŠE GLASAČKIH MJESTA: Primijećene proceduralne greške na izborima u Srbiji

Na biračkom mjestu 64 u Smederevu primijećeno je glasanje bez provjere UV lampom

  • Regija

  • 17. Dec. 2023  

  • 0

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača vanrednih izbora u Srbiji, od 11 do 14 sati, na biračkim mjestima primijećen nastavak proceduralnih grešaka, javlja Anadolum Agency.

Kako su kazali, neke od nepravilnosti su da su se birači na nekoliko biračkih mjesta potpisali na pogrešno mjesto u izvodu iz biračkog spiska.

Kasnilo glasanje

CeSID je objavio da je zabilježeno fotografisanje glasačkih listića od strane birača na više biračkih mjesta, kao i da je na biračkom mjestu 64 u Smederevu primijećeno glasanje bez provjere UV lampom.

Također, na dva biračka mjesta glasanje van birališta je kasnilo jer nije bilo dovoljno članova biračkog odbora koji bi išli na glasanje izvan biračkog mjesta. Porodično glasanje primijećeno je na više biračkih mjesta, navodi se u saopštenju.

CeSID dalje navodi da je na biračkom mjestu u Boru (2) i Čačku (11) osoba identifikovana na pogrešnom biračkom mjestu, a naprskan je sprej na kažiprst, da bi birački odbor zatim shvatio da isto lice treba da glasa na drugom biračkom mjestu, pa je predsjednik biračkog odbora dozvolio da se ženi izda potvrda koja se izdaje članovima biračkog odbora koji rukovode sprejom.

U Rakovici na biračkom mjestu 67 zabilježeno je organizovano dovođenje birača na birališta, u Mladenovcu na biračkom mjestu 45 primijećeno je vršenje pritiska na birače, a na Zvezdari na biračkom mjestu 80 birač nije mogao da glasa jer je na njegovom mjestu u izvodu iz biračkog spiska već bio potpisan neko drugi.

Vanredni izbori

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Na glasačkom listiću nalazi se 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata. Na izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina, a glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...