NEMA DOKAZA O ZLOUPOTREBI SLUŽBENOG POLOŽAJA: Obustavljena istraga protiv Vojina Mijatovića

Policijska uprava Banja Luka je u februaru 2022. godine podnijela izvještaj protiv Mijatovića i Brane Miloševića, osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

  • Politika

  • 18. Dec. 2023  

  • 1

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Vojina Mijatovića za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, piše Faktor.

Policijska uprava Banja Luka je u februaru 2022. godine podnijela izvještaj protiv Mijatovića i Brane Miloševića, osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Mijatović se sumnjičio da je obavljajući poslove direktora Ekonomskog insituta Banja Luka iskoristio svoj položaj na način da je angažovao neovlaštene osobe koje su izvršile vještačenje, a što je suprotno Zakonu o vještacima RS-a, a nakon čega je i potpisao takav nalaz i mišljenje.

Vojin Mijatović je od 2014. do 2016. godine bio direktor Ekonomskog instituta u Banjoj Luci.

Nakon analize dostavljenih izvještaja, Okružno javno tužilaštvo je ovaj predmet proslijedilo Javnom tužilaštvu RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Međutim, nedugo zatim, ovo tužilaštvo je isti predmet vratilo.

- Kada je u pitanju predmet protiv Vojina Mijatovića, 30. septembra 2022. godine vraćen je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, kao nadležnom tužilaštvu za postupanje u ovom predmetu – istakli su u Tužilaštvu RS-a.

Godinu kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je donijelo narednu o obustavi istrage.

- Nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, kao ni bilo koje drugo krivično djelo – istaknuto je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...