"SB" NA LICU MJESTA: Osman Mehmedagić i Ranko Debevec predati Tužilaštvu BiH (FOTO)

Debevec i Mehmedagić su, podsjetimo, uhapšeni u ponedjeljak popodne, nakon čega su boravili na saslušanju u prostorijama SIPA-e.

  • Vijesti

  • 19. Dec. 2023  19. Dec. 2023

  • 2

Jučer uhapšeni predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, Ranko Debevec, i nekadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić, danas popodne su dovedeni u prostorije Tužilaštva BiH, prenosi N1.

Debevec i Mehmedagić su, podsjetimo, uhapšeni u ponedjeljak popodne, nakon čega su boravili na saslušanju u prostorijama SIPA-e. Tokom njihovog saslušanja privedena je i poznata bh. advokatica, Vasvija Vidović, koja je prostorije SIPA-e pokušala napustiti sa telefonom jednog od osumnjičenih, te će se teretiti za ometanje istrage.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić, Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za krivično djelo zloupotrebe položaja, nezakonito su prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.

“Nema dokaza da su vršene radnje prisluškivanja prema političkim ličnostima, partijama. Provjerit ćemo sve informacije. Na osnovu naših prijedloga zapečaćene su određene prostorije Suda BiH koje će biti pretresene”, dodao je, između ostalog, Kajganić.

Debevec i Mehmedagić će biti dodijeljeni glavnom postupajućem tužitelju u predmetu, te se očekuje da će im biti predložen pritvor u trajanju u roku od mjesec dana.

S druge strane, Tužilaštvo BiH će tek odlučiti o tome da li će ići s prijedlogom za pritvor advokatici Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...