IZMEĐU REDOVA O HAPŠENJU RANKA DEBEVCA I VASVIJE VIDOVIĆ: Da li je Kajganić upozorio Nešića da ne priča svašta?

Nije poznato da li će Tužilaštvo pokrenuti istragu o tome ko je neovlašteno ministru sigurnosti dijelio informacije o predmetu.

  • Mini market

  • 19. Dec. 2023  

  • 2

Hapšenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca moglo bi zatresti državu, ali i ozbiljno poljuljati povjerenje u nepristranost, poštenje i etiku nosilaca pravosudnih institucija. Osim njega juče je uhapšen, po treći put, i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić. Za njih postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja jer su, sumnja se, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH.

Juče je Tužilaštvo bilo škrto sa informacijama, pa je novinarima bilo gotovo nemoguće saznati informaciju više. U javnosti se pojavila i informacija da je uhapšena i advokatica Vasvija Vidović što je danas potvrdio glavni državni tužilac Milanko Kajganić. Ona je uhapšena, pojasnio je, jer je pokušala iznijeti jedan telefon njenog klijenta Ranka Debevca što Tužilaštvo posmatra kao krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

U moru nezvaničnih informacija tokom jučerašnjeg dana odjeknula je i vijest o hapšenju advokatice Senke Nožice. To je u izjavi medijima rekao državni ministar sigurnosti. Sve je demantovano, a Nožica je najavila tužbu za klevetu protiv Nešića, piše Buka.com.

Nešić je juče u više medijskih pojavljivanja komentarisao sam predmet te iznosio, očito, netačne detalje iz samog predmeta. Sve je to danas komentarisao i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, ne navodeći na koga tačno misli. No, pametnom dosta.

„Jedino je Tužilaštvo BiH ovlašteno da daje informacije iz predmeta u kojima su donesene naredbe o sprovođenju istrage i jedino u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine možete dobiti pravovremenu i tačnu informaciju o svim predmetima. Sve ostalo, sve druge informacije koje dijele lica koja nisu iz Tužilaštva BiH predstavljaju netačne informacije, špekulacije i dovode do dezinformisanja javnosti što msilim da nam nije cilj“, rekao je Kajganić.

On se dotakao i zakonitosti dijeljenja i distribucije informacija o predmetu.

„Dakle, ako neko mimo Tužilaštva BiH iznosi informacije za javnost o predmetima na kojima radi Tužilaštvo BiH to znači da je do tih informacija došao neovlašteno i znači da ih neovlašteno distribuira. To znači isto tako da ta lica dovode u opasnost isto tako lica koja su im te informacije stavila na raspolaganje i Tužilaštvo BiH će u okviru svojih nadležnosti uvijek tamo gdje budemo u mogućnosti da ispitamo i takve navode“, dodao je Kajganić.

Nije poznato da li će Tužilaštvo pokrenuti istragu o tome ko je neovlašteno ministru sigurnosti dijelio informacije o predmetu.

„Još jednom pozivam sve u BiH da, kada su u pitanju predmeti Tužilaštva BiH, da se isključivo obraćaju Tužilaštvu BiH. Mi smo svjesni interesa javnosti, interesa medija za određene predmete. Ali nama je na prvom mjestu interes predmeta. Na prvom mjestu nam je da dođemo pravovremeno do dokaza kako bismo bili u stanju da procesuiramo kasnije optužena lica pred sudom Bosne i Hercegovine. Zato molim još jednom i medije i javnost da shvati da ako nismo permanentno u medijima i ako neprekidno ne distribuišemo informacije da radimo na predmetu“, rekao je Kajganić.

Pojasnio je i kako je sve istražne i predistražne radnje provodilo Tužilaštvo, a da je SIPA dobila informaciju sat vremena prije lišavanja slobode

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...