Svijet
KRITIČNA POMORSKA RUTA ZA GLOBALNU TRGOVINU: Prihodi od Sueckog kanala pali za 50 posto zbog tenzija u Crvenom moru
Prije 4h0
Uspješni 41-godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da njegov posao nije lagan i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.
Ekonomija
19. Dec. 2023
0
Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje su osvojile nepca ljudi sa svih sedam kontinenata. Bosanci i Hercegovci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta.
Jedan od najboljih ambasadora naše kuhinje u Njemačkoj je poznati tešanjski gastronom Belmin Ćostović, koji već duži niz godina ima svoje restorane u ovoj zemlji.
"Traditionelle Balkankuche by Belmin" naziv je njegovog restorana koji je otvorio u Neu-Ulmu. Belmin je ranije držao manji restoran u Ehingenu kod Ulma, ali zbog velike potražnje Ćostović je odlučio da otvori restoran sa mnogo većim kapacitetom. I njegov novootvoreni restoran za kratko vrijeme je postao omiljen ne samo u krugu ljudi porijeklom iz bivše države, već ga često i rado posjećuju i Nijemci.
"Kod nas je kvalitet na prvom mjestu i to svi znaju, tako da je otvaranje puno većeg restorana bio logičan slijed događaja. Nekoliko godina unazad imam ponude da napravim lanac restorana širom Njemačke, ali bi u tom slučaju bila nemoguća misija zadržati kvalitet. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje prelaze desetine kilometara da bi jeli specijalitete iz mog restorana 'Traditionelle Balkankuche by Belmin', a već sada su do sredine januara rezervisana sva mjesta u našem objektu koji se nalazi na adresi Bahnhofstraße 10, u Neu-Ulmu. Opet sam napravio grešku i trebao sam tražiti duplo veći prostor da se ne bih ponovo morao seliti", kaže Belmin Ćostović.
Uspješni 41-godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da njegov posao nije lagan i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.
"Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Poznati smo i po našim hop hop platama za 10 ili 15 osoba. U Njemačkoj mi govore da kada žele pojesti nešto kvalitetno, kao kod Seje Brajlovića na Ilidži, obavezno dođu u 'Traditionelle Balkankuche by Belmin'. Drago mi je kada me porede sa Sejom Brajlovićem, a moje specijalitete sa njegovim", govori Belmin.
Svijet
KRITIČNA POMORSKA RUTA ZA GLOBALNU TRGOVINU: Prihodi od Sueckog kanala pali za 50 posto zbog tenzija u Crvenom moru
Prije 4h0
Regija
PATRIOTSKI POKRET OTPORA "LOVEĆENSKE STAZE": "Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici"
Prije 4h0
Ekonomija
NEVJEROVATNA PRIČA BOSANCA: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
Prije 4h0
Politika
MILORAD DODIK: "Tražit ću od Vučića da podrži RS prilikom razlaza u BiH"
Prije 4h9
Ekonomija
NEVJEROVATAN OBRAT: Ugasili proizvodnju u BiH i otpustili radnike – a imaju rekordnu zaradu
26. Apr. 20240
Ekonomija
POSLUJU I U BOSNI I HERCEGOVINI: Regionalni div preuzeo tvornicu mineralne vode u susjedstvu i postao jedini vlasnik, transakcija vrijedna...
Prije 19h2
Ekonomija
DODIKU NE SMETAJU ARAPSKE PARE: Republika Srpska traži 161 milion KM od...
27. Apr. 20240
Ekonomija
KOLINDIN BIZNIS CVJETA: U poduzetničke vode krenula je krajem 2022. godine
27. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.