ČOVJEK KOJI JE NEKADA TOLIKO VISOKO LETIO MNOGO SE PROMIJENIO: Sergej Bubka - nekada heroj, sada najomraženiji Ukrajinac

Za čovjeka koji je jednom uzletio tako visoko, donoseći ponos Ukrajini, kako je sve krenulo tako po zlu?

  • Evropa

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

Sergej Bubka je bio najpoznatiji ukrajinski sportista. Sada mu je ime u blatu, bar što se tiče Ukrajinaca.

Legendarni skakač s motkom — velika figura u postsovjetskoj Ukrajini; dominira na svjetskim prvenstvima i rušio rekorde prije nego što je postao elitni sportski političar - povezan je s poslovima na ukrajinskim teritorijama koje su okupirale Rusiju, dok on to živi u Monaku, piše Politico.

Dok Ukrajina nastavlja da se bori protiv sveobuhvatne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina u ledenim, vlažnim rovovima Donbasa, za Ukrajince nema većeg grijeha. Bubka, nekadašnji atletski heroj i rodom sa istoka Ukrajine, a sada ga mnogi Ukrajinci vide kao ruskog saradnika.


Za čovjeka koji je jednom uzletio tako visoko, donoseći ponos Ukrajini, kako je sve krenulo tako po zlu?

Velika istraga ukrajinskog izdanja Bihus.Info tokom ljeta otkrila je da je Bubkina kompanija, Mont Blanc, službeno registrovana u Rusiji nakon što je Kremlj započeo sveopšti napad na Ukrajinu.

Mont Blanc je prodavao gorivo ruskim okupatorima u Donjeckoj Narodnoj Republici, ruskoj marionetskoj državi u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski mediji su otkrili - i objavili - tri ugovora vrijedna više od 14.000 dolara u to vrijeme. Iako je novac relativno mali u poređenju sa milijardama koje se prskaju u moskovskoj ratnoj ekonomiji, svi poslovi sa ruskim okupatorima su crvena linija za Ukrajince.

Kompanija posjeduje najmanje šest benzinskih pumpi u okupiranoj oblasti Donjeck, a Bubkin brat Vasilij je naveden kao direktor kompanije u svim ugovorima. Nakon ovih izvještaja, ukrajinska služba sigurnosti, SBU, otvorila je istragu, a Vasilij je sada u odsustvu optužen za saradnju s Rusima i "pomaganje terorističkoj organizaciji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...