TEŽAK UDARAC KINESKIM PROIZVOĐAČIMA AUTOMOBILA: Zemlja članica Europske unije donijela odluku koja mijenja sve…

Stručnjaci tvrde da je ovo protekcionistička mjera.

  • Auto

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Od 1. januara u Francuskoj više nema subvencija za električne automobile iz Kine. Francuska vlada umotala je ovu uredbu u ekološku ambalažu. Za električne automobile u Francuskoj je subvencija od 5.000 do 7.000 eura.

Razlog za izbacivanje kineskih automobila iz sistema poticaja je činjenica da su u Kini ekološki standardi manje strogi. Barem tako tvrdi francuska vlada. Bonus se sada temelji na količini emisija CO2 oslobođenih tokom proizvodnog procesa i u sistemu će biti samo električni automobili s CO2 otiskom manjim od 14,75 tona. Budući da Kina često koristi ugljen u proizvodnji (električnih) automobila, subvencija nema.

Jedna žrtva ove mjere je poznata. Dacia Spring je među tri najpopularnija električna automobila u Francuskoj s 26.951 prodanim primjerkom u prvih 11 mjeseci ove godine.

No ona se proizvodi u Kini. Tesla Model 3, Smart #1 i MG4 također gube poticaje i ti modeli također su visoko na listi prodaje električnih automobila. Ova vozila zajedno čine 26 posto francuske prodaje električnih vozila.

Stručnjaci tvrde da je ovo protekcionistička mjera, odnosno zaštita francuske i europske autoindustrije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...