UTJECAJ NA ZARADU BIT ĆE VELIKI: Toyota je u problemima zbog svoje marke koja proizvodi mala vozila

Dionice Toyote pale su u četvrtak nakon inspekcije koja je utvrdila probleme u modelima njenog brenda malih automobila Daihatsu.

  • Auto

  • 21. Dec. 2023  21. Dec. 2023

  • 0

Dionice najvećeg japanskog proizvođača automobila pale su za četiri posto nakon što je Daihatsu saopćio da će zaustaviti isporuke svih svojih vozila na neodređeno vrijeme jer su otkrivene nepravilnosti u sigurnosnoj inspekciji.

Neovisno povjerenstvo saopćilo je da je otkrilo probleme na 64 modela, uključujući gotovo dvadesetak prodanih pod Toyotinim brendom. Povjerenstvo je istraživalo proizvođača automobila za kojeg je u travnju rečeno da je namjestio sigurnosne testove bočnog sudara provedene za 88 tisuća malih automobila. Daihatsu zasad ne zna kad će nastaviti s isporukama, ali svjestan je da će utjecaj na njegovu zaradu biti znatan.

Analitičari kažu da će utjecaj na Toyotinu zaradu vjerojatno biti ograničen s obzirom na veličinu matične tvrtke. Jednomjesečna obustava proizvodnje, primjerice, iznosila bi 120 tisuća vozila i dovela do smanjenja prihoda od 1.54 milijarde eura za Toyotu.

Veće probleme mogli bi imati Daihatsuovi dobavljači. Naime, lanac opskrbe te tvrtke u Japanu sastoji se od 8316 tvrtki, koje su od Daihatsua ostvarile godišnju prodaju od 14.1 milijardu eura. 

Dionice proizvođača dijelova Metalart, koji ima jake veze s Daihatsuom, pale su za deset posto.

Nepravilnosti kod Daihatsua izazvale su kritike vlade, a ministarstvo prometa reklo je da će razmotriti administrativne kazne, uključujući opoziv Daihatsuove proizvodne certifikacije, ovisno o ishodu istrage.

"Ovo je krajnje žalostan slučaj koji potkopava povjerenje korisnika automobila i predstavlja nedolično ponašanje koje utječe na same temelje sustava certificiranja automobila", rekao je glavni tajnik vladina kabineta Yoshimasa Hayashi. 

Daihatsu je najavio da će razmotriti financijsku potporu i odštetu za svoje dobavljače.

Toyota je, pak, najavila da će povući 1.12 milijuna vozila diljem svijeta, uglavnom u Sjedinjenim Državama, kako bi popravila neispravan senzor koji bi mogao uzrokovati da se zračni jastuci ne aktiviraju kako je predviđeno.

Dionice Toyotine podružnice i dobavljača dijelova Aisin, koja je proizvela te senzore i glavni je dobavljač za Daihatsu, pale su 3.9 posto. Dionice Suzukija, Daihatsuovog glavnog rivala na japanskom tržištu mini-vozila, porasle su 2.1 posto.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...