"DODIK JE POSTAO TERET I SVOJOJ STRANCI I RS-u": Borenović osjeća da je krenulo “čišćenje institucija”, dao i rok

"Nadam se da neće biti nedodirljivih, a to se može desiti samo ako Bosna i Hercegovina krene krupnijim koracima ka EU..."

  • Politika

  • 22. Dec. 2023  

  • 1

"Dodik je postao teret i svojoj stranci i Republici Srpskoj", kazao je za N1 predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je komentarisao sudski proces protiv lidera SNSD-a, ali i hapšenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i bivšeg prvog obavještajca države, Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića.

Borenović je zaključio da je možda došlo vrijeme “čišćenja” institucija od pojedinaca koje ih zloupotrebljavaju.

“Stalno razmišljam kroz šta je prošla Hrvatska prije 10 godina, koliko je tamo jak DORH, to njihovo tužilaštvo, i kako tamo niko nije bi nedodirljiv, od samog premijera pa na dalje. Možda je konačno došlo vrijeme da se BiH očisti od probisvijeta i bandita, onih koji urušavaju institucije”, kazao je lider PDP-a i dodao da će se to desiti “najkasnije 2026. godine”.

Kako komentirate hapšenja Debeveca i Mehmedagića?

Zamislite kakva je to slika koja ide iz Bosne i Hercegovine gdje su prvi čovjek Suda i nekadašnji prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije privedeni zbog prisluškivanja? To pokazuje zašto je naše pravosuđe najslabija karika sistema i što smo svi nezadovljni njime. I zbog toga nemamo epilog brojnih afera. Možda je ovo signal da dolazi jedno normalnije, zdravije vrijeme. Postoji neka vrsta čišćenja tih institucija…

Da li vjerujete da je riječ o “čišćenju” ili se radio o nečemu sasvim drugom?

Želim da razmišljam pozitivno da i mi, kao druge zemlje u regionu, moramo očistiti institucije od pojedinaca koje ih zloupotrebljavaju. Stalno razmišljam kroz šta je prošla Hrvatske prije 10 godina, koliko je tamo jak DORH, to njihovo tužilaštvo, i kako tamo niko nije bi nedodirljiv, od samog premijera pa na dalje. Možda je konačno došlo vrijeme da se BiH očisti od probisvijeta i bandita, onih koji urušavaju institucije.

Bilo je navoda i o prisluškivanju opozicije u entitetu Republika Srpska. Ali, nikada nije bilo nikakve istrage?

Ja sam lično podnio krivičnu prijavu za neovlašteno prisluškivanje i kršenje Krivičnog zakona BiH. Prije nekoliko godina sam Dodik je javno iznio i priznao da prisluškuje opoziciju, čak je prepričavao neke razgovore. Sano to je trebalo biti povod da Tužilaštvo reaguje po službenoj dužnosti. Kad se to nije dogodilo, onda sam sam podnio krivičnu prijavu. Međutim, ništa se nije desilo. Jedino sam išao u SIPA-u davati izjavu kao svjedok, ali nema nikakvog epiloga ni do dana dašanjeg. Vjerujem da ide neka vrsta političkog i institucionalnog čišćenja.

Stalno ponavljate tu riječ “čišćenje”. Imate li konkretnija saznanja ko će uzeti tu metlu?

Dovoljan je pokazatelj da se, ipak, prvi čovjek Suda BiH nalazi u pritvoru, da su se otvorile neke afere. Želim vjerovati i insistirati da se svaka ova afera dovede do kraja. Nadam se da neće biti nedodirljivih, a to se može desiti samo ako Bosna i Hercegovina krene krupnijim koracima ka EU. Imam osjećaj da kreće neka vrsta pročišćavanja. Najkasnije će se desiti 2026. poslije izbora jer ne može opstati ovako stanje zemlje koja želi normalan i demokratski život.

Možete li naći neku vezu između privođenja Debeveca i sudskog procesa protiv Dodika?

Zaista ne mogu osim ovog što govorim. Očigledno se ovdje radi o tome da pravosuđe pokaže neke znakove života. Mislim da bilo kakvo vezivanje bilo kojeg pojedinca sa bilo kakvom institucijom pogrešno je. Svako mora biti dostupan zakonima ove zemlje. Pustimo pravosuđe da radi svoj posao.

Da li su Dodik i njegova odbrana izvrgnula ruglu ovaj sudski proces navodeći, između ostalog, da će se kao svjedoci pojaviti Schmidt, Milanović i Vučić?

Čut ćemo mnogo takvih riječi i izjava. Svako bira svoj način borbe. Ne želim se previše baviti Dodikovim komentarisanjam, ali mislim da ovaj slučaj ne treba predugo da traje. Dodik je postao teret i svojoj stranci i Republici Srpskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...