DENIS ŠULIĆ POKUŠAVA OBJASNITI SVE: "Posjeta Kini nema veze sa litijumom..."

Šulić je istakao da e-trgovina nema veze sa istraživanjima u vezi sa litijumom, te da nikada u medijima nije izjavio da će Srpska biti svjetski lider zajedno sa Kinom u proizvodnji litijuma.

  • Politika

  • 22. Dec. 2023  

  • 1

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić izjavio je da nedavna posjeta Kini nema veze sa litijumom, već da je sa kineskim partnerima razgovarano o mogućnosti da RS bude prva u projektu „Јedan pojas, jedan put“ posredstvom kojeg se realizuje e-trgovina.

Šulić je istakao da e-trgovina nema veze sa istraživanjima u vezi sa litijumom, te da nikada u medijima nije izjavio da će RS biti svjetski lider zajedno sa Kinom u proizvodnji litijuma.

On je dodao da je u Kini bilo riječi o tome da RS na godinu dana dobije besplatan prostor u kojem bi se u slobodnoj zoni Pudong mogli preezentovati domaći proizvodi.

"Razgovarali smo i tome kako da se RS bolje pozicionira na sljedećem `Ekspu` koji okuplja internacionalne kompanije koje ulažu i izvoze u Kinu", rekao je Šulić novinarima u Banja Luci.

Šulić je naglasio da je sa predstavnicima kineske multinacionalne tehnološke kompanije „Alibaba“ razgovarano o mogućnostima da se firme iz RS nađu na njihovom sajtu koji bi im radio marketing i na taj način se podsticala domaća privreda.

Govoreći o planini Ozren, Šulić je rekao da je ovo jedan od turističkih potencijala RS koji nije dovoljno iskorišten.

"Zna se koliko smo napravili u Petrovu izgradnjom banjskog centra i to je sada jedan od najposjećenijih centara u RS", naveo je Šulić.

On je podsjetio da istraživanje litijuma nije dio nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma, ali i da postoje određene procedure koje trebaju biti u skladu sa ekološkim dozvolama i mišljenjima nadležnih tijela.

Šulić smatra da ukoliko istraživanja ugrožavaju ekološki sistem RS ili određenog područja, onda treba biti protiv toga.

"Struka treba da kaže sve ono što je vezano za istraživanje litijuma ili bilo čega što se istražuje na području RS", rekao je Šulić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...