MEDIJI U RS U VELIKOJ PANICI: "Schmidt traži od Josepa Borrella da spriječi dolazak zvaničnika Srbije na obilježavanje 9. januara"

Kakav će biti odgovor Josepa Borrella ostaje da se vidi

  • Politika

  • 22. Dec. 2023  

  • 4

Visoki predstavnik Christian Schmidt, zatražio je od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju antiustavnog tzv. Dana RS, 9. januara.

"Pomenuti zahtjev samo je nastavak pritisaka koji Schmidt pravi kada je riječ o Danu RS, a nedavno je zaprijetio i da bi funkcioneri i zvaničnici RS koji budu pripremali ili organizovali pomenuti događaj mogli biti uhapšeni", prenosi Glas Srpske iz briselskih krugova.

"Na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i policiji, je da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara", rekao je Schmidt, te dodao da je ta proslava “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika te krivično djelo.

Podsjećamo, prvi čovjek crnogorskog parlamenta Andrija Mandić redovan je gost 9. januara u Banja Luci, a obilježavanju neustavnog Dana RS godinama unazad prisustvuju i najviši funkcioneri Srbije poput premijerke Ane Brnabić, predsjednika Skupštine Ivice Dačića, a jednom prilikom je prisustvovao i prvi čovjek pomenute zemlje Aleksandar Vučić.

Na obilježavanju 9. januara bili su i slovenački parlamentarci te ambasador Hrvatske u BiH.

Obilježavanju su prisustvovali i Boris Tadić i Tomislav Nikolić dok su obavljali funkciju predsjednika Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...