SJEĆATE LI SE AFERE "DIESELGATE"?: Evo kako je završio jedan od najvećih skandala u historiji automobilske industrije

Skandal je izašao u javnost 2015. godine kada su otkrivene manipulacije u mjerenju emisija na Volkswagen dizel motorima

  • Auto

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Spor oko manipuliranih vrijednosti emisija štetnih plinova dosad je njemačke osiguravatelje pravnih troškova koštao 1,52 milijarde eura.

Do kraja oktobra gotovo 426.000 kupaca sklopilo je osiguranje te podnijelo zahtjeve protiv proizvođača vozila, objavilo je Njemačko udruženje osiguravatelja (GDV).

Uz troškove advokata, sudske i vještačke troškove, to je sada najskuplji odštetni zahtjev u historiji njemačkih osiguravatelja pravnih troškova.

Međutim, gotovo polovina tužbi na kraju je bila neuspješna, prema udruženju, nakon procjene gotovo 81.000 slučajeva.

imageFoto: PROFIMEDIA

Tek svaki deseti slučaj (10,4 posto) bio je potpuno uspješan, dok je 42,1 posto bilo barem djelomično uspješno, prenosi Osiguranje.

Nasuprot tome, 47,5 posto tužbi nije uspjelo. Prosječan iznos koji se sporio iznosio je oko 25.000 eura.

Dizel skandal izašao je u javnost u jesen 2015. nakon što su u SAD-u otkrivene manipulacije u mjerenju emisija na Volkswagen dizel motorima, a pogođeni su i drugi proizvođači.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...